Custom Linkovi

Приликом ексхумације и обдукције посмртних остатака Срба у масовној гробници у Мркоњић Граду установљено је да су многи војници и цивили убијени из непосредне близине на најмонструознији начин, изјавио је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

– Кориштени су тупи предмети, гдје им је размрскана лобања, поломљене ноге и руке које су биле везане, а само неколико је убијено из ватреног оружја – рекао је Нуждић поводом обиљежавања 28 година од ексхумације масовне гробнице у Мркоњић Граду.

Нуждић је подсјетио да је МУП Републике Српске 1996. године поднио кривичну пријаву против највиших хрватских званичника, док је 2006. године Тужилаштву БиХ поднесен извјештај као допуна кривичне пријаве, али да до данас нико није процесуиран за ове злочине пред правосудним институцијама на нивоу БиХ.

Он је рекао за Срну да су у Хрватској вођена три предмета за ове злочине, који су се односили само на појединачна убиства заробљених припадника Војске Републике Српске, истичући да је епилог ових суђења пет правоснажно осуђених на 21 годину, док је шест лица ослобођено.

Нуждић је подсјетио да је, након што је Република Српска поново преузела контролу на Мркоњић Градом, на православном гробљу пронађена масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба, међу којима је био 81 цивил од којих 10 жена, док је у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено још 176 тијела.

На православном гробљу у Мркоњић Граду данас ће бити служен парастос и положени вијенци поводом 28 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца убијеног у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.