Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да је то што је Харис Скелић са добојским Окружним тужилаштвом потписао споразум о признању кривице за злочине над српским цивилима у Дервенти за казну затвора од једне године, додатно понижавање српских жртава и свих оних мученика који су прошли логоре у згради Дома ЈНА, „Рабић“ и „Поље“ у Дервенти.

„Овакво дјеловање правосуђа не може допринијети помирењу и сатисфакцији српских жртава“, рекао је Нуждић Срни и оцијенио да је то сраман и неочекиван поступак.

Он је рекао да се поставља и питање, ако овако раде правосудне институције и тужилаштва у Републици Српској, шта онда очекивати од тих институција на нивоу БиХ?

„А, сви смо свједоци какве пресуде и оптужнице они доносе“, упозорио је Нуждић.

Нуждић је позвао Окружни суд у Добоју да не прихвати овакав споразум о признавању кривице, када га буде разматрао, него да овом починиоцу буде досуђена адекватна казна коју заслужује према недјелима које је починио према српским затвореницима.

Харис Скелић оптужен је да је као припадник 102. бригаде ХВО из Дервенте од априла до јуна 1992. године у логорима у згради Дома ЈНА, „Рабић“ и „Поље“ у Дервенти физички злостављао цивиле српске националности.

У оптужници је наведено да је Скелић физички злостављао српске цивиле заједно са тренутно недоступним лицем чији су иницијали С.М.

Скелић није желио да се 24. јануара у судници Окружног суда у Добоју изјасни о кривици за злочине над цивилима почињене у Дервенти.

Послије рочишта су оптужени и његов бранилац Драган Радовић са добојским Окружним тужилаштвом потписали споразум о признању кривице, који ће након протокола у Tужилаштву бити достављен Суду на разматрање.

На рочиште за изјашњење Скелић је доведен из притвора у добојском затвору, у којем се налази од октобра прошле године, када је изручен из Њемачке. Окружни суд у Добоју му је крајем новембра продужио притвор за два мјесеца. Претходно се налазио у екстрадиционом притвору у Минхену од 16. августа 2023. године.

Извор: Аргументи

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.