Нуждић: Суд БиХ попустио под притиском бошњачких захтјева

27.04.2023.

Суд БиХ није се водио начелима законитости, већ је попустио под притиском бошњачких захтјева када је одбио приједлог за притвор некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, оптуженом за ратни злочин над српским цивилима, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

– Тиме је послата јасна порука какав се епилог овог накарадног процеса уопште може очекивати и ово је само још једно понижење српских жртва и њихових породица – рекао је Нуждић.

Он каже да је апсолутно макнут фокус са жртава и цјелокуопна пажња усмјерена на суђење у овом предмету које је доведено до апсурда и претворило се у својеврстан скандал.

Према његовим ријечима, у свакој нормалној држави потпуну судску заштиту имају жртве, само у БиХ судска заштита је ексклузивно право злочинаца да добију апсолутни комфор од правосудних институција, конкретно у овом случају Суда БиХ.

Нуждић је навео да ово није ништа ново када је ријеч о Суду БиХ већ само наставак праксе Хашког трибунала, односно политика које су као једине кривце за сва дешавања у бившој Југославији окривили Србе прије него што је рат почео.

– Све ово само говори у прилог томе о каквој је држави и суду овдје ријеч – рекао је Нуждић за Срну.

Суд БиХ одбио је као неоснован приједлог Тужилаштва БиХ за укидање изречених мјера забране и одређивање притвора некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, којег оптужница терети за ратни злочин над српским цивилима.

Дудаковићу и још шеснаесторици припадника бошњачке војске суди се за стравичне злочине над српским цивилима и заробљеницима у Западној Крајини 1995. године.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.