Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић оцијенио је за да резолуција о Сребреници не доприноси помирењу јер се у спорном документу игноришу карактер сукоба у БиХ и злочини над Србима, те ниподаштавају српске жртве.

Нуждић је указао да се резолуција своди само на Сребреницу јула 1995. године и Бошњаке док се игноришу жртве друга два народа, те навео да је документ осмишљен као крајњи резултат рада суда у Хагу.

– У уводном дијелу текста говори се о пресудама које је изрекао суд у Хагу, које се односе на догађаје у јулу 1995. године. Поставља се питање – да ли се ова резолуција и може наћи пред Генералном скупштином УН због кршења права конститутивних народа? Овим је на најгрубљи начин прекршен Устав БиХ – нагласио је Нуждић.

Он је истакао да ова резолуција није разматрана у Предсједништву БиХ што је била обавеза, те указао да је и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић о томе говорила на сједници Савјета безбједности УН, указавши на кршење Устава и процедура.

– Сваки пут када се и постигне било какав договор у БиХ, очигледно је да се такозвана међународна заједница умијеша и враћа нас у прошлост – навео је Нуждић за Срну.

Он је рекао да се предложеним текстом резолуције комплетан период трагичних сукоба деведесетих година прошлог вијека своди само на подручје Сребренице и јули 1995. године.

– На такав начин се ниподаштава све оно што се десило, као што је и страдање српског народа. Хаг се није бавио страдањима Срба у Подрињу, Посавини и централној Босни, као и свим казаматима у којима су убијани и мучени Срби – рекао је Нуждић.

Он је указао да се овим документом жели мијењати комплектна слика сукоба и да на овај начин жртве и чланови њихових породица неће добити никакаву сатисфакцију, већ ће се продубити подјеле и нетрпељивост.

Текст резолуције о Сребреници, чији су покровитељи Њемачка и Руанда, споран је и у току су преговори о нацрту, објављено је на сајту УН.

Коспонзори резолуције су и међурегионална група земаља, укључујући БиХ, Француску, Словенију и САД.

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији под називом „Међународни дан сјећања на геноцид у Сребреници 1995“, требало је да буде одржано данас, али је одгођено.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.