Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да се правосудне институције на нивоу БиХ нису бавиле злочинима почињеним над Србима у Јежестици и Подрињу 1992. године, јер за њих све жртве нису идентичне.

– Тужилаштво и Суд БиХ нису нашли сходно да процесуирају ратне злочине почињене над Србима у Јежестици код Братунца, као и све остале злочине почињене над Србима у Подрињу које су занемарили – рекао је Нуждић Срни, поводом обиљежавања 31 године од убиства 39 српских цивила и војника из овог села које су извршиле муслиманске снаге.

Према његовим ријечима, Хашки трибунал бавио се злочином у Јежестици и пресудом бившем команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, који је ослобођен.

Нуждић је подсјетио да је у Јежестици извршен покољ над Србима и у Другом свјетском рату.

Он је навео да је у записнику Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора остало записано да су усташе водиле људе на поток гдје су их клали, те да су их претходно ужасно мучили одсијецањем дијелова тијела.

Нуждић напомиње да се историја, нажалост, поновила 8. августа 1992. године када су потомци кољача из Другог свјетског рата предводили напада на Јежестицу гдје су се муслимани иживљавали и масакрирали Србе као што је то био случај 50 година раније.

– Монструозност је ишла до те мјере да су Србима одсијецане главе, а постоје чак и информације да су неке однесене у Сребреницу гдје су шутиране на игралишту – истакао је Нуждић.

Он је рекао да су злочин над Србима у Јежестици починиле дојучерашње комшије, чиме је настављена пракса да Србе у Подрињу нападају на велике православне празнике.

– Република Српска има обавезу да његује културу памћења како би будуће генерације знале истину о овим догађајима – поручио је Нуждић.

У Јежестици код Братунца данас ће бити служен парастос за 39 српских цивила и војника из овог села које су муслиманске снаге убиле током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Из овог села је убијен 161 Србин у Другом свјетском рату, од којих само неколико војника.

Имена свих убијених Срба уклесана су на споменику.

Напади на Јежештицу нису престали у августу 1992. године и село је још један напад претрпјело на Божић, 7. јануара 1993. године. Тада су исте муслиманске формације које су и у љето 1992. године нападале на Јежештицу, поново извеле једну ширу операцију заузимања српских села Јежештице, Шиљковића и Кравице, наводи се у „Атласу злочина над Србима“ којег је објавио Републички центар.

Војска Републике Српске је у прољеће 1993. године вратила ова села под српску контролу.

У Јежештици је 2019. године освештан споменик за страдале мјештане у Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Од страдања у ова два рата до данас Јежештица се није опоравила, тачније поједини засеоци попут Ђермана у којем су до 1992. године живјеле породице Млађеновић, Ђурић, Стјепановић, Јовановић, Тришић, наводи се у овом документу.