Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је у интервју Срни да ни након 31 годину од злочина муслиманских снага над припадницима ЈНА у Тузли када је мучки убијено најмање 54 војника, нема адекватног судског епилога, као ни за низ других почињених над Србима у БиХ.

– Огроман број свједока и жртава злочина у међувремену је умрло, због чега је неизвијесно да ли ће икада ови злочини бити процесуирани – каже Нуждић.

Нуждић подсјећа да је за злочин у „тузланској колони“ Апелциони суд у Београду ослободио Илију Јуришића, некадашњег ратног челника у Тузли и бившег полицајца, а Кантонални суд у Тузли муслиманског војника Изета Смајића.

Три деценије без правде

Он је рекао да је стражар у тузланском Окружном војном затвору Иван Колер осуђен на годину и по дана затвора за нечовјечно поступање према затвореним припадницима ЈНА, али не и за сам напад на колону ЈНА у Тузли.

Нуждић напомиње да су припадници ЈНА, који су се тада кретали из Тузле имали стриктна наређења да ничим никога не провоцирају, док је њихово наоружање било окренуто ка земљи.

– Припадници ЈНА нису представљали било какву пријетњу, али је нажалост, попут случаја у Добровољачкој улици у Сарајеву поново изигран договор о мирном повлачењу припадника ЈНА из Тузле – истакао је Нуждић.

Срна

Нуждић је напоменуо да су муслиманске снаге 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли када су убиле 54 припадниика војника, 78 ранила, док су 44 заробљена од којих су петорица касније усмрћена, а остали злостављани и мучени.

Он је навео да су невини људи убијени тако што су на њих прво дејстовали снајпери којима су побијени возачи, а затим су и остали војници који су се возили камионима ликвидирани на улици.