Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да о размјери злочина над Србима у Сарајеву током посљедњег рата свједочи податак да је било најмање 214 локација на којима су затварани, те истакао да свака теза о Србима као некаквим агресорима и „некоме ко врши опсаду“ губи смисао самим тим што су они одувијек били саставни дио овог града.

Нуждић је за Срну истакао да је одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату свједочи о храбрости и јунаштву Сарајевско-романијског корпуса и припадника Војске Републике Српске.

Он је рекао да је егзодус сарајевских Срба услиједио након потписивања Дејтонског мировног споразума, додајући да је то свједочанство да је српски народ одувијек био присутан на тим просторима.

– Погрешно би било рећи да су Срби страдали само након Дејтона, јер управо је ратни фитиљ и запаљен у Сарајеву расписивањем референдума на којем је игнорисана воља српског народа, а затим и убиством старог свата на Башчаршији –  рекао је Нуждић.

Он је додао да су злочини над Србима настављени убиствима истакнутих сарајевских Срба и припадника ЈНА, те одвођењем и убијањем Срба на Казанима.

– О томе какви су злочини чињени над Србима свједочи податак да је на територији Сарајева било најмање 214 локација на којима су затварани Срби. Све ово говори у прилог тези да су Срби одувијек постојали на територији Сарајева. Све ово констатовала је и Међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву која је утврдила да су у овом граду чињени многобројни злочини над Србима и да је Сарајево град из којег су Срби етнички очишћени – истакао је Нуждић.

Упитан како оцјењује осуде бошњачких политичара на изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да Сарајево није било под опсадом, него је то био етнички подијељен град, Нуждић је рекао да сви подаци које је навео говоре у прилог тези да су Срби били саставни дио Сарајева и да су након рата исељени са његове територије.

– Срби сада представљају статистичку грешку, а прије рата били су један народ који је био саставни дио тога Сарајева. Свака теза о Србима као некаквим агресорима и некоме ко врши опсаду губи смисао самим тим што су Срби одувијек били саставни дио Сарајева – рекао је Нуждић.

На Сокоцу и Равној Романији данас је обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је живот положило више од 4.000 српских бораца.

Извор: Аргументи

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.