Custom Linkovi

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić očekuje da će produženje roka za sprovođenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina do kraja 2025. godine doprinijeti da budu procesuirani mnogobrojni zločini nad Srbima.

„Najviše neprocesuiranih zločina je nad Srbima, te očekujemo da će srpske žrtve bar u nekim slučajevima dobiti satisfakciju“, rekao je Nuždić Srni.

On je istakao da je nadzorni organ predložio da se rok za realizaciju Revidirane strategije produži za dvije godine, koliko je upravo i prošlo vremena u opstrukcijama bošnjačkih ministara. Nuždić je podsjetio da je prvo opstruisano donošenje strategije, zatim njeno usvajanje i na kraju formiranje nadzornog organa. Savjet ministara prihvatio je juče prijedlog da sprovođenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina bude produžen do kraja 2025. godine.

Riječ je o prijedlogu Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva pravde o zaključku Nadzornog tijela u kojoj se navodi da dosadašnja dinamika rješavanja predmeta ratnih zločina i broj preostalih neriješenih predmeta pred pravosuđem BiH ukazuju na nemogućnost njihovog rješavanja u utvrđenom roku do kraja ove godine.

Izvor: Glas Srpske