Custom Linkovi

В.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић учествоваће у раду научне конференције „80 ГОДИНА ПОЈМА ГЕНОЦИД: СТУДИЈА СЛУЧАЈА-ГЕНОЦИД НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА У НЕЗАВИСНОЈ ДРЖАВИ ХРВАТСКОЈ“, која ће бити одржана у Београду 8. и 9. новембра, у организацији Музеја жртава геноцида.

Скуп ће, наведено је у најави, „бити посвећен разматрању правних, историографских и других академских дефиниција појма геноцид кроз призму злочина извршених над Србима, Јеврејима и Ромима на територији Независне Државе Хрватске, самим злочинима почињеним на том простору, контексту у коме су се одиграли, драматичним посљедицама које су злочини проузроковали и трагичном насљеђу које су оставили“.

Треба нагласити да се, поред домаћих ауторитета у овој области, у научном одбору скупа налазе и свјетски познати стручњаци, међу којима су виши истраживач у Министарству правде Уједињеног Краљевства Рори Јеоманс, као и предавач при Универзитету Ариел  Кирил Феферман.