Custom Linkovi

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да је апсурдно да је крајем марта формирано Надзорно тијело за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина с обзиром да важење Стратегије истиче крајем године.

– Ово је за српске жртве рата поново поражавајуће с обзиром да су највећи број непроцесуираних предмета ратни злочини над Србима. Остаје знак питања, да ли ће и на који начин ови злочини бити процесуирани и с обзиром да протоком времена умиру свједоци, жртве и извршиоци – рекао је Нуждић Срни.

Он је навео да остаје велика непознаница на који начин ће функционисати Надзорно тијело и када ће бити сазван први састанак.

– Није ми познато како ће све функционисати, шта ће имати задатак Надзорно тијело, да ли да се ретроактивно бави предметима који су већ били у току, а у склопу Ревидиране стратегије с обзиром да је остало јако мало времена – додао је Нуждић.

Он је истакао да је важно да се види како ће Надзорно тијело извршити надзор над предметима којих је било много, да ли постоји могућност ретроактивног кажњавања тужилаца и осталих носилаца правосудних функција уколико нису поступили у складу са Стратегијом.

– Поставља се питање, да ли уопште формирати Надзорно тијело када је остало свега неколико мјесеци до окончања Ревидиране стратегије – напоменуо је Нуждић.

Нуждић је потврдио да је у име Републике Српске, као вршилац дужности директора Републичког центра именован за члана Надзорног тијела.

Он је подсјетио да је Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина након бројних опструкција усвојена у септембру 2020. године.

Нуждић је рекао да је Ревидираном стратегијим било предвиђено да Надзорно тијело има повећану контролу и могућност чак и дисциплинског кажњавања над носиоцима правосудне власти и да прати на који начин се предмети рјешавају.

Он је подсјетио да је тада поново дошло до опструкција, наводно овога пута због персоналних рјешења из Републике Српске, јер су бошњачка удружења изразила протест који се само пренио на бошњачке министре у Савјету министара који нису жељели да усвоје приједлог чланова Надзорног тијела.

Савјет министара формирао је 29. марта Надзорно тијело за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина које ће моћи предлагати упутства ради боље примјене овог документа.

Надзорно тијело слаће Савјету министара кварталне извјештаје о примјени Стратегије, који могу садржавати и приједлог за унапређење реализације појединачних стратешких мјера.

Надзорно тијело састављено је од шест чланова, шест замјенских чланова и два члана без права гласа.

Извор: АТВ

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.