Custom Linkovi

Напад Хамаса на Израел покренуо је нови талас антисемитизма у дијеловима БиХ, рекао је в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

– Историја се циклично понавља и то видимо и на овом примјеру. Антисемитизам није ништа ново у друштву у БиХ, само је у неким временима био потиснут и стварање нових политичких прилика бивао активиран. Највећи опсег имао је за вријеме Другог свјетског рата, када је јеврејска заједница у БиХ доведена до истребљења. Она је истребљена, како од стране усташа из НДЗ, тако и од њихових сателита помагача, муслимана који су дјеловали у СС Ханџар дивизији. Доласком комунизма антисемитски покрети су скрајнути, али се почетком 90-их година антисемитизам повампирује – рекао је Нуждић за РТРС.

Додао је да се оживљавање антисемитизма током рата у БиХ десило након што је у земљу ушао знатан број исламских фундаменталиста и након што је заживио радикални ислам.

Нуждић је истакао да се дио бошњачког народа никад није одрекао фашистичке историје.

– Колико год неко желио да прикрије учешће у регуларним структурама нацистичке Њемачке и НДХ, то је немогуће. Ревизионизам се огледа и кроз примјер назива улице по Хусеину Ђози који је био главни имам СС Ханџар дивизије. То говори да баштине традицију онога што се дешавало у Другом свјетском рату – рекао је он.

Нуждић је навео да се српски народ понекад олако одриче антифашистичке историје, а евидентно је да је у антифашистичкој борби било највише Срба.

– Данас бошњачке политичке елите истичу антифашистичку традицију, а конкретним примјерима показујуу да то није случај – нагласио је он.

Када је ријеч о часопису Саф, Нуждић је рекао да су неки од аутора овог листа били под оптужницама због распиривања вјерске и националне мржње и да су текстови прожети антисемитизмом.

– Један од аутора, Фатмир Алиспахић, је ослобођен пред Судом БиХ у поступку због распиривања вјерске и националне мржње, када је имао излив мржње према мигрантима и уопште према Србима и Хрватима. Текстови на Сафу прожети су причом о „великосрпској“ и „великохрватској“ агресији и уопште антисемитизмом. Чак се у неким од текстова Јевреји упоређују са хомосексуалцима и онда се све то „пакује“ тако што се Америка оптужује као главни заштирник хомосексулаца и Јевреја, а све у циљу истребљења муслимана – рекао је Нуждић.

Нуждић је подсјетио да је Конгрес Бошњака Сјеверне Америке прогласио Алиспахића личношћу године 2004. године. Он је навео да је један од оснивача овог конгреса Џеф Куленовић, унук Џафера Куленовића, потпредсједника Владе НДХ.

– Џефов отац је био мигрант у Њемачкој и такође је заступао те радикалне ставове, а и сам Џеф је рекао да ће наставити идеје свог дједа – рекао је он.

Нуждић је истакао да ни један народ у БиХ, као постконфликтном друштву, не би требало да заузима страну у сукобу Израела и Хамаса.

Подсјећамо, у осврту Републичког центра за истраживање рата на кризу у Гази и поновну појаву антисемитизма у БиХ, наведено је да сарајевске политичке институције и медији традиционално покушавају да прикрију латентну поруку антисемитизма који је историјски присутан у муслиманском друштву у БиХ.

Извор: РТРС