Custom Linkovi

Књига “Ничији војници – у сарајевском паклу 1992. године”, која свједочи о убиствима војника у Добровољачкој улици и ратних заробљеника палих у руке муслиманским формацијама, јесте највећи документ до сада написан о случају “Добровољачка” и допринос истини, рекао је Срни аутор Жељко Пантелић током промоције на Хан Пијеску.

Пантелић, учесник дешавања у Добровољачкој улици, гдје је рањен 2. маја 1992. године, а заробљен 3. маја, тешко малтретиран, вођен на стријељање, рекао је да је ова књига његов допринос истини која је, како је навео, до сада више пута извртана, обијана, “силована” од муслиманских медија, писаца, режисера, који су војнике из заштитног пука представљали као неке митске специјалце, агресоре и окупаторе.

Он је навео да је књига писана седам година јер је тражио преживјеле из тих догађаја, а документацију из Центра за истраживање ратних злочина добио тек 2018.

Пантелић је изразио задовољство што је ова књига вечерас промовисана на Хан Пијеску јер су два војника из овог мјеста страдала у масакру у Добровољачкој.

Он је подсјетио да је Здравко Томовић са Хан Пијеска био његов војник-возач, а Обрад Гвозденовић са Хан Пијеска његов колега из јединице 65. заштитни моторизовани пук, истакавши да су вечерашњој промоцији књиге присуствовале Здравкова мајка – Богданка и Обрадова сестра – Гордана.

“Вечерас сам се поново срео са члановима породице страдалих у случају Добровољачка, јер су они емотивно везани за мене од мог првог доласка на комеморацију 2013. године”, рекао је Пантелић.

Директор Народне библиотеке “Бранко Чучак” на Хан Пијеску Озренка Ђурић – Радуловић рекла је Срни да су међу “Ничијим војницима” била и ханпјесачка дјеца, војник Здравко Томовић и поручник Обрад Гвозденовић, те да су за становнике Хан Пијеска сјећања на Добровољачку улицу и те прве дане маја 1992. године болна.

“Ми још памтимо стаситог, вриједног деветнаестогодишњег младића Здравка Томовића, кога смо испратили на одслужење војног рока, и Обрада Гвозденовића, часног и поштеног официра ЈНА. Сјећамо се вијести о ужасним догађајима у Добровољачкој и на Скендерији, трагичној погибији наших војника”, навела је Радуловићева.

Она је нагласила да становници Хан Пијеска памте и да за овај злочин нико није одговарао.

Радуловићева је додала да је вечерашње представљање књиге изазвало велику пажњу у овој средини.

Књига “Ничији војници – у сарајевском паклу 1992.” изашла је из штампе средином прошле године, а издавач је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Организатор вечерашње промоције је Народна библиотека “Бранко Чучак” са Хан Пијеска.