Ни жртве, ни злочинци не смије бити заборављени“ У Сијековцу код Брода сутра се обиљежава 30 година од стравичног злочина над Србима

25.03.2022.

У Сијековцу код Брода сутра ће бити обиљежено 30 година од стравичног злочина над српским народом који су починиле хрватске снаге, а за то још нико није одговарао по командној одговорности, рекао је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и поручио да ни жртве ни злочинци не смију бити заборављени.

Суд и Тужилаштво БиХ протеклих година командну одговорност за ратне злочине резервисали су само за српске официре и старјешне – истакао је Милуновић на конференцији за новинре у Бањалуци.

Милуновић је нагласио да Република Српска сваке године обиљежава страдање Срба у Сијековцу код Брода 1992. године да српске жртве не би биле заборављене као ни починиоци овог стравичног злочина.

– Хрватске снаге починиле су стравичне ратне злочине над српским цивилима у Сијековцу за које још нико није одговарао по командној одговорности – рекао је Милуновић.

Он је напоменуо да је за овај ратни злочин одговарао само Земир Ковачевић, који је осуђен на 10 година затвора, док Нијаз Чаушевић, командир интервентног вода у Сијековцу, никада није одговарао за злочине које је починила његова јединица.

Он је навео да је Чаушевић до 2007. године био у активној служби у Хравтској војсци када је пензионисан.

Милуновић је подсјетио да је је у Сијековцу убијено девет српских цивила, од којих је најмлађа жртва имала 17, а најстарија 72 године.

На питање Срне да ли постоји могућност да овај ратни злочин коначно буде процесуиран с обзиром да постоји протокол о сарадњи између Тужилаштва БиХ и Хрватске, Милуновић је одговорио да из протеклих година види колико је осуђено злочинаца, који су злочине починили над српским цивилима на простору Републике Српске од 1992 до 1995. године у високој Крајини, Костајници, Козарској Дубици, Градишци.

– Познате су јединице које су учествовале у свим тим нападима, масовни злочини, али до сада нико није процесуиран. То довољно говори какав је облик сарадње и колико значи протокол о сарадњи Тужилаштва БиХ и Хрватске – рекао је Милуновић.

Обиљежавање 30 година од страдања у Сијековцу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Службеник за односе са јавношћу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Маја Радетић рекла је да програм почиње у 10.30 часова служењем парастоса убијеним српским цивилима у Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу.

Радетићева је навела да је у 10.45 часова предвиђено полагање вијенаца и цвијећа, а за 10.50 часова планирано је обраћање званичника.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.