Custom Linkovi

Суд БиХ уважио је жалбу Тужилаштва БиХ и потврдио по свим тачкама уређену оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за злочине над српским цивилима у Јошаници код Фоче.

Првобитно је Суд БиХ одбио оптужницу за ратни злочин почињен над 56 српских цивила, а Тужилаштво БиХ је у року од 24 часа уложило жалбу.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић и Јанко Филиповић, предсједник Општинске организације породица погинулих бораца у Фочи навели су у Јутарњем програму наше телевизије да поздрављају усвајање жалбе Суда БиХ.

Нуждић је истакао да се показало и у ранијим случајевма да правосуђе није независно.

– Да ли легитимни војни циљ представљају дјеца од двије и по године, као и људи који желе да прославе крсну славу у Јошаници – подсјетио је Нуждић и додао да „чекамо 30 година да се подигне оптужница“.

Он је упитао да ли је потребна 31 година да се потврди оптужница и да ли је мало 56 убијених цивила у Јошаници да би се то квалификовало као ратни злочин.

Навео је да је несхватљиво да неко може ићи до те мјере до толиког понижавања жртава и њихових породица.

Нуждић наводи да је несхватљиво да убијати дјецу и старце буде легитимно, односно да они буди легитиман војни циљ и да је то у складу са законом.

Филиповић сматра да је одлука Суда БиХ правно неутемељена.

Извор: РТРС

Републички центар можете пратити на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.