Custom Linkovi

Amir Patković izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv za učešće u zločinima protiv ratnih zarobljenika – pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ na području Bosanske Krupe počinjenim tokom 1995. godine.

Ranije su krivicu za ista djela negirali Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Irfo Velagić i Suad Nesimović, prenosi Birn.

U optužnici se navodi da su pripadnici 511. brdske brigade takozvane Armije BiH od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, prilikom napada u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, zarobili pripadnike VRS.

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu, kako se navodi u optužnici, ubijeno je šest pripadnika VRS-a, dok su preostali, njih najmanje 21, koji su zarobljeni u rejonu Ćojluka, zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je obezbjeđivala Vojna policija 511. brigade.

Odatle su ih u tri navrata u grupama izvodili i ubili na tri lokacije.

Kako se navodi u optužnici, Patković je u više navrata učestvovao u ubijanju zarobljenih vojnika zajedno s drugim optuženim, dok se Bužimkić tereti da, u svojstvu referenta za štabno-bezbjednosne i vojnopolicijske poslove, nije preduzeo nužne i razumne mjere da njemu podređeni pripadnici brigade budu kažnjeni.

Pošto su svi optuženi negirali krivicu, predmet će biti proslijeđen Sudskom vijeću, koje će zakazati početak suđenja.

Srna