Custom Linkovi

Навршавају се данас три деценије од злочиначке акције хрватске војске “Масленица” и злочина који су починили припадници хрватских снага на подручју Равних Котара и Малог Алана.

За смрт и нестанак 348 Срба, међу којима 44 цивила просјечне старости 60 година, нико није процесуиран, подсјећа Документационо-информативни центар Веритас.
    
Хрватске оружане снаге су 22. јануара 1993. извршиле агресију, под кодним називом “Масленица”, на јужне дијелове Републике Српске Крајине (РСК) а до сада, ни пред међународним ни пред домаћим судовима, нико није процесуиран за злочине над Србима почињене у овој акцији, саопштио је Веритас.
    
Агресија је, како наводи председник Веритаса Саво Штрбац, извршена у току реализације “Венсовог плана”, којим је годину дана раније РСК стављена под заштиту мировних снага УН-а (Унпрофора).

У наредних неколико дана хрватске оружане снаге су успјеле да заузму неколико десетина квадратних километара на Равним Котарима, укључујући и аеродром Земуник и неколико висова на Велебиту, и да преузму контролу над браном и хидроелектраном Перућа, наводи Веритас.

У овој агресији највише су страдала три српска села: Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мјешовита села: Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.
    
“Срби из поменутих села су побијени, прогнани или одведени у затворе и логоре. Њихова богата имања су опљачкана, опустошена и уништена, а културни споменици, гробља и цркве девастирани, оскрнављени или порушени”, навео је Штрбац.
    
У овој агресији је, према Веритасовој евиденцији, погинуло и нестало 346 Срба, од чега 55 цивила, просјечне старости 60 година.
    
Међу жртвама су и 34 жене, просјечне старости 57 година, и троје дјеце до 12 година старости, као и 65 добровољаца са простора Србије и БиХ.
    
Од укупног броја жртава до сада је расвјетљена судбина 337 лица, док се на евиденцији несталих води још 11, од чега је шест цивила, међу којима су три жене.
    
У збјеговима је у наредних неколико мјесеци умрло још 165 особа, углавном старије популације. Из ових равнокотарских села протјерано је, према подацима Веритаса, више од 10.000 Срба.
    
Један од тежих злочина десио се већ првог дана агресије на превоју Мали Алан на Велебиту, у непосредној близини осматрачнице Унпрофора, када су припадници хрватске специјалне полиције из засједе убили и масакрирали 22 припадника Српске војске Крајине (СВК) с подручја Грачаца, наводи Веритас.