Custom Linkovi

Пред Апелационим вијећем Суда БиХ данас би требало да се настави обновљено суђење некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, јер није спријечио злочине које су починили припадници одреда „Ел муџахедин“ над заробљеним српским цивилима и војницима 1995. године на подручју Возуће и Завидовића.

Суд БиХ је 22. јануара прошле године првостепеном пресудом осудио Махмуљина на јединствену казну од 10 година затвора.

Првостепено вијеће је закључило да су, у оквиру операције „Фарз“, у септембру 1995. припадници Одреда отели заробљенике и цивиле од Петог батаљона и одвели их у логор „13. километар“, гдје су 52 заробљеника убили ватреним и хладним оружјем.

Вијеће је утврдило да је Махмуљин боравио у зони дејстава у вријеме операције „Прољеће `95“, те да је одржавао састанке са представницима Одреда.

Након доказа Тужилаштва, Вијеће је ван разумне сумње утврдило да је оптужени починио кривично дјело за које се терети, а имајући у виду да је инкриминисано дјело почињено 1995. године, казна је изречена по Кривичном закону СФРЈ.

Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је првостепену пресуду и одредило ново суђење које је почело 30. новембра прошле године жалбеним поступком на којем су изнесени приједлози Тужилаштва и одбране.

Тужилаштво се жалило на висину изречене казне Махмуљину за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовјечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима у првостепеном поступку, док се одбрана жалила по свим основама, укључујући битне повреде кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

И Тужилаштво и одбрана предложили су репродуковање више доказа, али је Судско вијеће процијенило да је неопходно поново саслушати исказе осам свједока, пет по приједлогу Тужилаштва и три које је предложила одбрана.