Custom Linkovi

Суђење Ибрахиму Чечи, оптуженом за злочин над Србима 1992. у сарајевском насељу Добриња, биће настављено уз присуство тима љекара, речено је пред Кантоналним судом у Сарајеву.

Вјештак Тужилаштва Кантона Сарајево Елведина Дервовић је рекла да, према налазу и мишљењу који је сачинила заједно с медицинским вјештацима Абдулахом Кучукалићем и Алмом Браво-Мехмебашић, Чечо болује од посттрауматског стресног поремећаја /ПТСП/, да је примјетно присуство блажег оштећења памћења, али да је процесно способан.

На приједлог одбране, вјештаци медицинске струке Азра Дурак-Налбантић, Ален Џубур и Алден Бегић су презентујући налаз и мишљење тимског вјештачења изјавили да је оптужени способан пратити суђење.

„Чечо је способан пратити кривични поступак уз надзор медицинско-љекарског тима“, рекла је Дурак-Налбантић. Вјештак Алден Бегић изјавио је да постоји ризик од кардиоваскуларног инцидента, али да је током претрага утврђено да је Чечин налаз функционалан, саопштено је из Бирна.

У оптужници Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, која је потврђена 2012. године, наводи се да је Чечо, као некадашњи припадник такозване Армије БиХ 18. септембра 1992. физички злостављао цивиле српске националности који су копали ровове на локалитету насеља Добриња пет.

Чечо је крајем 2012. осуђен на двије године затвора за овај злочин, али је Врховни суд Федерације БиХ укинуо ту пресуду и предмет вратио Кантоналном суду у Сарајеву на обновљено суђење. Наставак је заказан за 10. мај.