Наставак суђења Атифу Дудаковићу

21.03.2022.

Суд БиХ заказао је за данас наставак суђења некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још шеснаесторици припадника и команданата тог корпуса због злочина почињених над српским цивилима и војницима на подручју Крајине, објављено је на сајту Суда БиХ.

Осим Дудаковића, за злочине против човјечности почињених на подручју опшина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост те околних села, за убиства више од 300 лица, прогон и уништење вјерских објеката, терете се и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Против 17. оптуженог, Алета Хоџића, предмет је раздвојен након што је Суд добио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када се за то стекну услови.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старијег животног доба, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској крајини на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Суд БиХ скоро двије године није заказао наставак суђења у овом предмету због пандемије вируса корона.

Дудаковић је ухапшен у Бихаћу 24.априла 2018. године. На рочишту за изјашњење о кривици 19. децембра исте године, изјаснио се да није крив, а суђење је почело 15. априла 2019. године.