Нападима на Вишковића преусмјерава се пажња са проблема у ФБиХ

28.09.2020.

У емисији „Директно“ АТВ-а говорили су Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, Средоје Новић, предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.
Разговарамо о нападима политичког Сарајева на предсједника Владе Републике Српске, Радована Вишковића. Да ли су напади на Вишковића, удар на институције Републике Српске? Да ли су инсинуације сарајевских медија темпиране, и ко стоји иза њих?

„То није ништа ново. То је било и у претходном периоду и било је усмјерено према разиличим високопозиционираним људма. Оптужбе које долазе из Сарајева, против Радована Вишковића су неосноване и неутемељене. То гурају одређени портали који имају везу са обавјештајним и параобавјештајним структурама унутар БиХ и сада се усљед недостатка доказа помиње да Вишковић у неким доказним материјалима спомињао у Хагу, што је потпуни апсурд. Свако ко је био припадник Војске Републике Српске је забиљежен у неком од докумената и премијер Вишковић као човјек који је био референт за саобраћај, наравно да има да је обављао функцију. Позадина свега овога је да преусмјере пажњу са свих афера које се дешавају у ФБиХ и „лоптица“ је пребачена на Вишковића и нико у ФБиХ не говори о афери „Шпанац“, о Осмици и другим аферама. Овим се жели извршити удар на институције Српске“, каже директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

„У оваквој БиХ све је могуће. По методологији како је ради из политичког Сарајева, сваки Србин је потенцијални ратни злочинац. Ово није добра порука за Републику Српску и за њен статус унутар БиХ и за БиХ како ју је Дејтон дефинисао и није добро ни за кога ко жели да ради професионално одеређене послове. 25 година касније извлачити нека докуманта, потпуно сумњивог карактера заиста није порука за суживот и будућност БиХ. Нико овдје не штити злочине и злочинце нити хоће да сакрије нешто, али хоћемо да имамо аргументоване појаве које износимо у јавности. У Српској треба да се гради већи степен јединства и ми смо често били критиковани зашто имамо посебне сједнице, али то је институт који српски члан Предсјендиштва корисити да заштити интерес Српске пред институција БиХ, и то нам Дејтон даје за право. Тај институт је кориштен више пута у овом мандату и сваки пут је био неопходан. И они посланици који критикују посебне сједнице, када дође до гласања или не присуствују гласању или подржавају те ставове, али није добро што из политичких разлога те ставове износе у јавност и збуњују јавност“, каже предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Овдје се води паралелно, ако имамо један проблем треба измислити проблем са друге стране

„Овдје није ријеч само о нападу на премијера Вишковића, овдје је ријеч о нападу на Српску. Оног часа када би се срушила Српска, престали би сви напади на поједнице, јер рушењем носилаца функција ви рушите институције, а самим тим и Српску. Уколико би се то дозволило и дошло до тог степена да Република Српска постане само један љуштура без својих институција, онда би дошли у фазу да Српска буде један регион, чак јој се не би дало да буде нешто више од тога и са њеном самосталошћу би могли рећи „лаку ноћ. Нема рата обавјештајних служби у БиХ, јер Српска нема своју службу а ОБА дјелује према РС, њеним институцијама и кадровима. Ту је ријеч о обавјештајно-безбједносном дјеловању ОБА БиХ,а не о рату. Ако се овако настави, ми видимо гдје се налазимо. Српска није против било кога ко је на челу ОБА, био он Бошњак или Србин, али јесмо у принципу против тога да Српска буде објекат службе. ОБА не смије да служи интересима појединаца и било којој партији. Ми се налазимо на прекретници, или ћемо уредити да ОБА ради у интересу свих грађана БиХ, или ћемо доћи у ситуацију да ће се ови односи и даље заоштравати, не само у политичком него и у економском смислу“, каже предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.

„Овдје се не ради о некој новој причи, ово је само сегмент плана који је давно представљен, а то је да се преко 20.000 Срба учини одговорним за некакве догађаје у јулу 1995.. Овој причи фале два елемента, то су квалификација наводног кривичног дјеца који је Вишковић починио и фали опис начин како је то починио. Ради се наравно о потпуно измишљеној причи, ради се о наставку плана који је давно осмишљен. Онда ће по принципу великих бројки, велик број Срба да буде ослобођен и онда ће имати алиби за коректно и праведно правосуђе. Проблем је што тужилац не доказује истину о оном што се десило, него он покушава да докаже наводну истину о својој тврдњи и долази до бесмислених и потпуно измишљених оптужница и долази до пресуда потпуно невиним људима“, каже предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.