Custom Linkovi

Свједок Тужилаштва БиХ Данило Берибака рекао је данас на суђењу оптуженима за злочине над војницима ЈНА и цивилима у Добровољачкој улици у Сарајеву да је био војник по уговори и да су га приликом заробљавања у том нападу тукли кундаком, газили, а малтретирање се наставило и касније.

Берибака је приликом свједочења у предмету „Ејуп Ганић и други“ испричао да му је од удараца приликом заробљавања у колони остао ожиљак на лицу и расклимани зуби, да су га тукли по леђима кундаком и газили.

Берибака је навео да је био војник по уговору у ЈНА од 15. марта 1992. године и да су 2. маја упућени из касарне „Виктор Бубањ“ у команду на Бистрику, која је била нападнута.

Он је додао да је био нишанџија у такозваној „видри“ и да је кренуло још пет оклопних возила, да је на том путу до касарне на њих пуцано и да је узвратио на ватру која је била отворена из „Електропривреде“, а да је на Скендерији видио уништен трамвај, запаљена возила и тијела.

„Пуцњава је била отворена и када смо дошли пред команду и у тој пуцњави је један војник био погођен. Пред мрак је почело испаљивање ракетних бацача Територијалне одбране, Зелених беретки, не знам више кога“, рекао је Берибака, додајући да су ракете пробиле куполу и да је ушао у команду.

Он је рекао да је чуо да је дошао тадашњи предсједник Предсједништва Алија Изетбеговић и да преговара са генералом Милутином Кукањцем.

Берибака је навео да је колона била састављена од војних камиона, оклопних, цивилних и возила УНПРОФОР-а.

„Потпоручник Пелемиш је рекао да укочим куполу ван борбеног положаја и да дигнем цијеви“, навео је Берибака и напоменуо да је његово возило било на крају колоне.

Свједочио је да се чула пуцњава и повици да се предају, те да су разоружани, а да су два војника била рањена.

„Оборени смо на асфалт… ударање, цијев на потиљку“, рекао је Брибака, додајући да је његово даље злостављање спријечио специјалац Харе, којега је од раније познавао.

Он је напоменуо да су лица која су им пришла била у цивилној и војној одјећи, те да је већина имала ознаке „љиљана“ и Патриотске лиге.

„Након заробљавања одведени смо у ФИС и тог дана сам и ја, као и други заробљеници, ударани и пријећено нам је“ рекао је Берибака и додао да су 4. маја пуштени.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хасан Ефендић, Хамид Бахто, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

На питања Ганићевог адвоката Лејле Човић о нападу елитне јединице ЈНА, Берибака је рекао да он зна да је диверзантски вод брутално убијен на шинама. Он је истакао да није био циљ ЈНА да заузме Предсједништво.

На питања Ефендићевог браниоца Нермина Мулалића, свједок је рекао да му је познато да је на референдуму изгласана независност и да је БиХ међународно призната, те како му је познато да је према одлуци тадашњег Предсједништва од 27. априла ЈНА требало да се повуче до 15. маја.

Бранилац Сенад Пизовић предочио је свједоку изјаву из истраге у којој је навео да га је у Добровољачкој улици ударао наоружани цивил по имену Зијад, што је Берибака и потврдио.

Тужилац Младен Вукојичић предочио је дио изјаве у којој је свједок додао да је то лице имало и ловачки прслук, као и беретку са љиљанима, што је Берибака такође потврдио.

Суђење се наставља 1. фебруара.