Custom Linkovi

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, Тужилаштво је прочитало исказ свједока Сулејмана Бабића, који је испричао како су заробљеници превезени из полиције у сарајевској општини Нови Град у Дом полиције.

Бабић је рекао да је био у Војној полицији и да је с командантом ове јединице Керимом Лучаревићем отишао до полиције у Новом Граду, гдје су били доведени заробљеници.

У исказу је свједок нагласио да је видио да заробљене изводе из полиције у возило, наводећи да је „Керим говорио да иду Викићу у Дом полиције“.

Он је рекао да је с Лучаревићем кренуо према Дому полиције, а да су заробљеници одвезени другим возилом.

Бабић је првобитно рекао да није видио заробљенике у Дому полиције, те да је стајао вани и накратко улазио, али је након паузе током испитивања, тужиоцу Филипу Алкоку, како се наводи, испричао да је видио групу заробљених у приземљу, те да је видио и модрице на њиховим лицима.

Свједок је рекао да се не може сјетити ко је шта намјеравао да уради са заробљеницима, наводећи да је Мишо Жмиро говорио да их треба убити.

Тужилац Алкок га је питао да ли је Викић видио заробљенике, сугеришући да је Викић то рекао и да то није спорно, Бабић је одговорио да о томе нема сазнања.

Бабић је рекао да је у пет сати послије подне отишао у базу на Бјелавама, а да је након неколико дана чуо да су заробљеници убијени.

Одбрана Драгана Викића приговорила је посебно због сугестивног начин испитивања тужиоца, а адвокат Адна Добојлић је рекла да су лажни наводи да је Викић рекао да је видио заробљенике.

Она је приговорила и што је тужилац свједоку препричавао исказе других свједока, те што је након паузе која није снимана свједок промијенио исказ.
Бабићев исказ је прочитан након што су вјештаци закључили да није здравствено способан да свједочи и да би му се стање погоршало доласком на суд.

Прије читања исказа, неуро-психијатар Абдулах Кучукалић и психолог Нермина Бајрамагић представили су заједнички налаз, у којем су, између низа проблема, констатовали и немогућност говора.

Тужитељица Весна Илић уложила је 50-ак материјалних доказа, а планирано је да улагање докумената буде и у наставку суђења, које је оквирно заказано за 17. септембар.

У предмету „Велики парк“, осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.
Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.