Custom Linkovi

Бивши генерал Војске Републике Српске Радислав Крстић прихватио је личну одговорност за ратне злочине почињене у Сребреници и на темељу тога затражио од предсједника Механизама за међународне казнене судове (МИЦТ) да му одобри скраћење казне од 35 година затвора коју му је 2004. године изрекао Хашки трибунал.

Крстић је у априлу послао писмо предсједнику Механизма судији Кармелу Ађијусу тражећи да му одобри пријевремено пуштање на слободу из затвора у Пољској јер је у марту одслужио двије трећине казне.

У копији руком писаног писма, коју је у уторак објавио портал Фактор, Крстић који је 1995. године био командант Дринског корпуса Војске Републике Српске Ађијусу пише како је у затворским годинама “схватио и прихватио своју одговорност” за патњу и смрт жртава у Сребреници.

Крстић је тада имао улогу најближег сарадника бившег војног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића који је због ратних злочина осуђен на доживотни затвор. Током суђења у Хагу један од доказа био је снимак телефонског разговора у којем Крстић једном од својих подређених даје упуту да “не смије оставити живог ниједног заробљеног Бошњака”.

“Ријечи не могу изразити болно кајање које осјећам сваки дан због својих поступака”, написао је Крстић изражавајући жељу да му Ађијус допусти да остатак живота проведе с породицом у Београду и при том јавно не иступа нити велича себе или друге осуђене починиоце ратних злочина.