Custom Linkovi

На обновљеном суђењу пред Апелационим вијећем Суда БиХ команданту Трећег корпуса такозване Армије РБиХ (АБиХ) Сакибу Махмуљину јер није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника Одреда „Ел муджахедин“ на подручју Возуће и Завидовића 1995. године данас је репродукован исказ бившег начелника оперативно-наставног органа у команди 35. дивизије Трећег корпуса Ахмета Оџачкића.

Током првостепеног поступка, Оџакчић је у својству свједока Тужилаштва БиХ рекао да је Одред „Ел муджахедин“ у борбеним дејствима био подређен 35. дивизији.

Оџакчић је потврдио да је одлуку о подређености муджахединског одреда команди 35. дивизије такозване АБиХ донијела команда Трећег корпуса, те да је документ о претпочињавању потписао командант корпуса Махмуљин.

За информацију о заробљавању 61 лица српске националности, које су у селу Кестен, у општини Завидовићи ухапсили припадници Петог батаљона 328. бригаде, а потом их отели припадници одреда, свједок није могао потврдити да ли је достављена команди Трећег корпуса.

Он је потврдио да се 2003. или 2004. године са још двије особе састао са Махмуљином, када их је питао зашто не зна за тај извјештај и да се тако нешто догодило.

„Нас тројица нисмо имали одговор“, додао је свједок.

Одговарајући на питања, Оџакчић је рекао да је командант 35. дивизије о овом догађају требало да обавијести претпостављеног старјешину те да ангажује војну полицију.

На питање да ли је дивизија требало да тражи инструкције од команде корпуса, свједок је одговорио да је то требало ријешити у оквиру своје надлежности.
У вези са питањем да ли је одред био под ефективном контролом 35. дивизије, свједок је казао да је то било „про форме“.

Оджакчић је навео да нису знали структуру те јединице, да им није било познато њено бројно стање, ни средства којима располажу као и да им одред није подносио извјештаје као друге јединице.

Свједок је додао да нису никад добили извјештај из одреда да су извршили задатак.

„Они су били гости који се нису прилагођавали домаћину, него су тражили од домаћина да се прилагођава њима“, изјавио је Оџакчић.

Суд БиХ је 22. јануара прошле године првостепеном пресудом осудио Махмуљина на јединствену казну од 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Тужилаштво се жалило на висину изречене казне Махмуљину за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовјечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима у првостепеном поступку, док се одбрана жалила по свим основама, укључујући битне повреде кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

И Тужилаштво и одбрана предложили су репродуковање више доказа, али је Судско вијеће процијенило да је неопходно поново саслушати исказе осам свједока, пет по приједлогу Тужилаштва и три које је предложила одбрана.

Суђење би требало бити настављено 8. марта, репродуковањем исказа свједока Шаћира Арнаутовића које је данас почело.