Custom Linkovi

Република Српска ове године обиљежава 30 година од тренутка када су Срби рекли да их вијекови и страдања нису поколебали већ су остали вјерни идеји да одбране оно што су наслиједили, рекао је данас млади историчар са Пала Стефан Лопатић.


”Управо је то насљеђе оно за шта вијековима страдамо, чега се никад не одричемо. Оно што нема цијену”, истакао је Лопатић, обраћајући се окупљенима у Жепи код Хан Пијеска гдје је обиљежено 30 година од страдања 45 српских бораца, мучки убијених у кланцу у муслиманској засједи.

Он је нагласио да се то насљеђе, које чине крсно име, српска земља и народна слобода, баш на оваквим окупљањима може виђети и на заједничким молитвама осјетити.

Лопатић је рекао да је идеја о слободи и опстанку Срба своје уточиште пронашла на Палама, а да је темељац на којем је положена заклетва да се Пале никада и ни за шта не одричу Републике Српске управо на овом мјесту и на овај дан страшног 4. јуна прије 30 година.

Предсједник општинске Борачке организације Источни Стари Град Драгољуб Дерикоња рекао је у обраћању окупљенима да мјесто страдања код Жепе треба да посјећују ученици основних и средњих школа из Српске и чују и запамте како се бранила Српска, а да се изјаве преживјелих забиљеже.

Он је подсјетио да су 4. јуна 1992. године српски борци у три чете кренули ка узвишењу Зловрх на којем се 13 војника, на обезбјеђењу релеја и репетитора, нашло у окружењу муслиманских снага без хране и воде.

“Иако је било договора о мирном проласку, колона је нападнута мучки из засједе, без икакве ратне и војне етике”, нагласио је Дерикоња.

Он је истакао да су у помоћ српским борцима стигле јединице полиције и војске и у блиц акцији успјеле до 6. јуна доћи до погинулих, опкољених и заробљених бораца.

Дерикоња је изразио задовољство што је данашње обиљежавање 30 година од погибије 45 српских бораца код Жепе било један од бројнијих скупова на овом мјесту.

Он је пренио и поруку недавно изабраног предсједника Борачке организације Републике Српске Радана Остојића да ће ова организација коначно почети са радом на рјешавању нагомиланих проблема, напоменувши да он данас није овђе због раније преузетих обавеза.

На спомен-обиљежју у Жепи код Хан Пијеска данас је служен парастос и положени вијенци поводом 30 година од страдања 45 српских бораца, којих је највише било са Пала.

Колона Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске 4. јуна 1992. године кретала се према брду Зловрх, била је у хуманитарној мисији и имала је задатак да достави храну и воду за 13 војника који су на тој коти обезбјеђивали радио-релејни објекат.

Са муслиманским снагама био је постигнут договор да српски војници мирно прођу, међутим, муслиманске снаге су тај договор прекршиле и мучки с леђа, из засједе, напале српске војнике.

Из Борачке организације општине Пале раније су навели да је то једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса у минулом рату.