Custom Linkovi

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта навео је да су прије 28 година регуларне јединице Хрватске војске извршиле брутално етничко чишћење Срба на Купрешкој висоравни, када је за три дана убијено најмање 57 Срба, а око 300 одведено у логоре.

Линта је у саопштењу истакао да су купрешки Срби разочарани и огорчени због тога што за ове злочине још нико није одговарао, иако су познати њихови наредбодавци и извршиоци.

Он указује и да етнички мотивисано правосуђе БиХ није учинило ништа на кажњавању лица која су наредила или починила ратне злочине над купрешким Србима.

Линта напомиње да је добро познато да су Тужилаштву Хашког трибунала прије 15 година предати чврсти докази о злочинима хрватских снага на Купресу са именима и презименима више од стотину осумњичених.

– Трагична је, али очекивана чињеница да Хашки трибунал није процесуирао наведене свирепе злочине над купрешким Србима, што је један од многих доказа да је то био политички суд, а не суд правде – навео је Линта.

Током три дана погрома Срба, од 3. до 6. априла 1992. године, хрватске снаге су убиле најмање 57 српских цивила и припадника Територијалне одбране, а судбина најмање седморо Срба још није расвијетљена и нису пронађени њихови посмртни остаци.

Око 300 Срба је одведено у логоре на подручју западне Херцеговине и Хрватске гдје су стравично мучени на бројним локацијама и у низу логора међу којима по злу посебно треба поменути злогласну „Лору“.

Осим регуларних снага Хрватске, у етничком чишћењу су учествовале и јединице такозваног Хрватског вијећа одбране, као и такозваних Хрватских одбрамбених снага.

Хрватске војне и паравојне јединице су 3. априла 1992. године напале Доњи и Горњи Малован, српска села на Купрешкој висоравни.

Ова српска села нападнута су ујутро, око 6.00 часова тог дана, из правца Шујице, у којој је живјело искључиво хрватско становништво.

Линта је нагласио да је ЈНА ослободила Купрес и његова села 8. априла 1992. године да би почетком новембра 1994. године Купрес поново освојиле хрватске снаге.

Према попису становништва из 1991. године на Купрешкој висоравни живјело је око 5.000 Срба, а према попису из 2013. године свега њих око 300.