Custom Linkovi

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je važno da Srbija vodi snažnu političku, diplomatsku i pravnu borbu za istinu o karakteru rata u BiH i za istinu o stradanju Srba u Podrinju i širom BiH.

Bez uspostavljanja istih standarda u suđenjima za ratne zločine i jednog poštovanja svih žrtava nije moguće uspostavljanje povjerenja i pomirenje između srpskog i bošnjačkog naroda – istakao je Linta, koji je osudio odluku Okružnog tužilaštva u Bijeljini o uklanjanju fotografija stradalih srpskih boraca i civila sa javnih površina koje su postavili njihovi srodnici uz regionalni put Bratunac – Potočari.

Linta je ukazao da je cilj porodica poginulih i ubijenih Srba da se predstavnicima međunarodne zajednice ukaže da su na području Srednjeg Podrinja stradali njihovi najmiliji za koje niko nije odgovarao.

– Tim putem treba da prođu međunarodni zvaničnici koji svake godine redovno prisustvuju komemoraciji stradalim Bošnjacima 11. jula u Potočarima – podsjetio je Linta.

On je naveo da je ovo jedan od rijetkih načina da se međunarodnoj zajednici ukaže na nespornu istinu da su na području srednjeg Podrinja stradali i Srbi, a ne samo Bošnjaci, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

– Brojne činjenice jasno potvrđuju da u BiH nema pravde za srpske žrtve jer su naredbodavcci i počinici monstruoznih zločina nad srpskim narodom u građanskom ratu u BiH ostali nekažnjeni – dodao je Linta.

On je istakao da međunarodna zajednica ignoriše srpske žrtve jer u zapadnim centrima moći i dalje dominira stereotip da su Srbi krivci za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a da su Bošnjaci, Hrvati i Albanci nevine žrtve velikosrpske agresije.

– Njihova namjera je da prikažu da su Srbi zločinci i narod koji je počinio nepostojeći genocid u Srebrenici kako bi dalje vršili snažan pritisak na Republiku Srpsku s ciljem stvaranja unitarne BiH u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju – naveo je Linta.

On je dodao da je zbog toga važno da Srbija vodi snažnu političku, diplomatsku i pravnu borbu za istinu o karakteru rata u BiH i za istinu o stradanju Srba u Podrinju i širom BiH.

Članovi porodica poginulih boraca VRS i civilnih žrtava rata juče su uz regionalni put Bratunac – Potočari postavili fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja ubijenih i poginulih u proteklom ratu s ciljem da se međunarodnim zvaničnicima ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao.

Iz Policijske uprave Zvornik sinoć je saopšteno da je tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina naložila uklanjanje fotografija sa javnih površina u Bratuncu, što su porodice žrtava i učinile.