Custom Linkovi

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да је важно да Србија води снажну политичку, дипломатску и правну борбу за истину о карактеру рата у БиХ и за истину о страдању Срба у Подрињу и широм БиХ.

Без успостављања истих стандарда у суђењима за ратне злочине и једног поштовања свих жртава није могуће успостављање повјерења и помирење између српског и бошњачког народа – истакао је Линта, који је осудио одлуку Окружног тужилаштва у Бијељини о уклањању фотографија страдалих српских бораца и цивила са јавних површина које су поставили њихови сродници уз регионални пут Братунац – Поточари.

Линта је указао да је циљ породица погинулих и убијених Срба да се представницима међународне заједнице укаже да су на подручју Средњег Подриња страдали њихови најмилији за које нико није одговарао.

– Тим путем треба да прођу међународни званичници који сваке године редовно присуствују комеморацији страдалим Бошњацима 11. јула у Поточарима – подсјетио је Линта.

Он је навео да је ово један од ријетких начина да се међународној заједници укаже на неспорну истину да су на подручју средњег Подриња страдали и Срби, а не само Бошњаци, саопштено је из Савеза Срба из региона.

– Бројне чињенице јасно потврђују да у БиХ нема правде за српске жртве јер су наредбодавцци и починици монструозних злочина над српским народом у грађанском рату у БиХ остали некажњени – додао је Линта.

Он је истакао да међународна заједница игнорише српске жртве јер у западним центрима моћи и даље доминира стереотип да су Срби кривци за ратове на простору бивше Југославије, а да су Бошњаци, Хрвати и Албанци невине жртве великосрпске агресије.

– Њихова намјера је да прикажу да су Срби злочинци и народ који је починио непостојећи геноцид у Сребреници како би даље вршили снажан притисак на Републику Српску с циљем стварања унитарне БиХ у којој би Бошњаци имали доминацију – навео је Линта.

Он је додао да је због тога важно да Србија води снажну политичку, дипломатску и правну борбу за истину о карактеру рата у БиХ и за истину о страдању Срба у Подрињу и широм БиХ.

Чланови породица погинулих бораца ВРС и цивилних жртава рата јуче су уз регионални пут Братунац – Поточари поставили фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња убијених и погинулих у протеклом рату с циљем да се међународним званичницима укаже да су на овом подручју страдали и Срби и да су над њима почињени многи злочини за које нико није одговарао.

Из Полицијске управе Зворник синоћ је саопштено да је тужилац Окружног тужилаштва Бијељина наложила уклањање фотографија са јавних површина у Братунцу, што су породице жртава и учиниле.