Линта: Тужилаштво да испита Мујићеву у вези са злочином у Кравици

01.02.2022.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво за ратне злочине Србије да испита Фадилу Мујић из Удружења „Мајке Сребренице“ о монструозним злочинима почињеним над Србима у селу Кравица 7. јануара 1993. године.

Он је у саопштењу указао да је Мујићева дала интервју МТВ „Игман“ у којем је потврдила да су муслиманске снаге на челу са Насером Орићем планирале напад на српско село Кравица, као и да је велики број жена из Сребренице, укључујући и њу саму, учествовало у том масакру и пљачки.

– У овом јавном сведочењу јасно се види да се радило о добро смишљеном плану, чији је циљ био убијање и етничко чишћење Срба и уништавање свега што је српско у Кравици – навео је Линта.

Он сматра да интервју представља дубоку увреду за жртве, њихове породице и преживјеле, јер Мујићева говори да је и она жељела да учествује у нападу и оправдава убиства Срба чињеницом да су тражили храну.

Линта је подсјетио да је на Божић 1993. године свирепо убијено 49 Срба и да је најстарија жртва имала 90 година.

Село је систематски опљачкано и запаљено је близу 700 српских кућа, као и око 2.000 помоћних и тридесетак друштвених објеката, док је више од 1.000 људи остало без својих домова.

Линта је указао да још не постоји ниједна судска пресуда пред Судом БиХ за почињена свирепа убиства Срба у Кравици и више од сто српских села и заселака на подручју средњег Подриња.

– Такође, не постоји ниједна пресуда за брутално мучење и убиства заробљених српских војника и цивила у сребреничким логорима. Тужилаштво БиХ и поред бројне материјалне документације, није до сада подигло оптужницу за масовне злочине над Србима у Кравици и средњем Подрињу – истакао је Линта.

Према његовим ријечима, главни циљ Тужилаштва и Суда БиХ јесте да пристрасним и непрофесионалним приступом оправдају безочну лаж да су Срби агресори и злочинци, а Муслимани ослободиоци и жртве.

– Због тога Тужилаштво за ратне злочине Србије има законску и цивилизацијску обавезу да покрене истраге и подигне оптужнице за злочине над Србима у Кравици и на многим другим мјестима у БиХ и Хрватској – поручио је Линта.