Custom Linkovi

Вјештачење медицинске документације бившег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина, који је осуђен за ратне злочине над Србима на Возући и Озрену ни након мјесец није завршено, а и не зна се када ће бити.

Суд БиХ донио је још 18. августа наредбу о вјештачењу медицинске документације Махмуљина, којом је од вјештака тражен налаз и мишљење да ли се може лијечити у БиХ, као и да ли може путовати.

– Вјештачење медицинске документације Махмуљина није завршено. Суд се прије три дана, у складу са упутствима одбране осуђеног, обратио Клиничком центру Универзитета у Сарајеву (КЦУС) у сврху прибављања додатне медицинске документације. Та документација ће након што буде уступљена нама бити достављена вјештаку, са циљем израде налаза и мишљења о здравственом стању осуђеног – казали су “Гласу Српске” у Суду БиХ.

Занимљиво је да је Суд БиХ и у одговорима крајем августа навео да вјештачење није завршено јер је вјештак затражио достављање додатне документације. Вјештаци у Српској за област медицине наводе да се било који предмет може завршити и за неколико дана, ако је доступна сва документација о неком од случајева који је предмет вјештачења.

Представници борачких организација у Српској наводе да Суд БиХ намјерно одуговлачи вјештачење да би он био на слободи.   

– Они само купују вријеме. Сада опструишу и то прибављање налаза који би био један од доказа да ли је он заиста болестан и да ли се може лијечити у БиХ. Чисто сумњамо да ће тај налаз икада бити завршен, а и ако буде, с обзиром ко га ради, биће скројен на такав начин да оправдава његово одсуство и боравак у Турској. Како сада ствари стоје он се никада неће вратити у БиХ и одслужити казну на коју је осуђен – рекао је “Гласу Српске” предсједник Борачке организације РС Радан Остојић.

Он је нагласио да Суд БиХ никако није смио дозволити да Махмуљин напусти територију БиХ и оде у Турску.

– Није могао отићи без њиховог одобрења. Он се никада неће вратити у БиХ и одслужити ону минималну казну на коју је осуђен – казао је Остојић.

Побјегао у Турску

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Махмуљин је по изрицању казне од осам година напустио БиХ и отишао у Турску наводно на лијечење, умјесто у затвор.