Custom Linkovi

„Крваве мартовске зоре“, тако се у Броду каже за ове дане у марту када је 1992. године почело страдање српског народа од Хрватске војске и паравојних јединица, рекао је данас предсједник Предсједништва бродске Борачке организације Зоран Видић на обиљежавању 30 година од убистава Срба у Мјесној заједници Рит.

Видић је напоменуо да је Рит један од симбола почетка страдња српског народа у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, да је овај дан био само увод у наставак крвавог пира, који ће посебно доћи до изражаја 26. марта у Сијековцу када је за један дан убијено девет српских цивила. „У Броду ове дане зовемо крваве мартовске зоре, јер се на данашњи дан догодило тако када су у раним јутарњим часовима паравојне хрватско- муслиманске формације и Хрватска војска извршиле злочин, побили породице Мартић и Дујанић“, рекао је Видић.

Тада су, прича Видић, у јутарњим часовима, у 4.45 часова, ушли у кафић породице Мартић, извели их на улицу, тадашња Улица ЈНА, натјерали их да трче према бензинској пумпи, а потом им пуцали у леђа и убили Андрију и Момира и породицу Дујанић. Он је рекао новинарима да је то јутро рањена и Момирова супруга Мерима.

„За злочине који су догодили се у овом дијелу Посавине нису процесуирани злочинци и наредбодавци, осим једног, Земира Ковачевића који је кажњен за злочин у Сијековцу. Процеси су у току, надамо се, покушаћемо, борићемо се да злочини буду кажњени и истина изађе на видјело“, истакао је Видић.

У Риту је данас служен парастос за 12 погинулих бораца Ружи Мартић у рату су убијени брат и отац, а свако обиљежавање је тешко погађа. „Све је теже и теже, нико није кажњен. Брата су стрељали, а оцу су главу сасјекли“, каже Мартићева. Вијенце испред спомен-обиљежја положиле су породице убијених, делегација Борачке организације Брод, начелник општине Зоран Видић са сарадницима, делегација Мјесне заједнице Рит, те организације које су проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата и представници политичких партија.

У Сијековцу ће сутра бити обиљежено 30 година од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља. Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године. Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.