Custom Linkovi

01/03/2018 | 12:01 ⇒ 12:03 | Аутор: РТРС

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да је Радна група за израду измјена и допуна Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина у потпуности усагласила текст овог документа.

Којић је рекао да је ова стратегија дала добар оквир за процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина и задовољење правде, али да увијек постоји страх да они који је проводе, а то су правосудне институције БиХ, неће то чинити на прави начин.
„С обзиром на то да је успостављен систем одговорности за непровођење стратешких циљева и мјера, надамо се да ће се она проводити и да ће напокон бити процесуирани предмети које Тужилаштво БиХ годинама није узело у рад“, истакао је Којић.
Он је рекао да ће Влада Републике Српске дати мишљење на овај текст, док су представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, које су од јавног интереса, већ дали позитивно мишљење на текст Стратегије.
„Након што владе Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикта доставе позитивна мишљења на овај документ, стратегија може ићи на усвајање у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ“, каже Којић.
Којић, који је у име Српске прошле године именован за члана Радне групе, каже да је важно да се кроз текст овог документа створе услови за одговорност за непровођење стратешких циљева и стратешких мјера, као и одговорност за непровођење препорука закључака надзорног тијела.
Он је рекао да ће у надзорном тијелу бити два представника испред Министарства правде Републике Српске, што значи да ће постојати одређена могућност да се због непровођење стратешких циљева предлаже санкционисање оних који их не проводе.
„Према процјени Суда и Тужилаштва БиХ, 200 мање сложених предмета од 560 колико их се налази у Тужилаштву БиХ, биће уступљено у надлежност тужилаштава Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта у складу са надлежношћу“, истакао је Којић.
Он је додао да ће међу најсложенијим предметима ратних злочина који остају у Тужилаштву БиХ приоритет имати они са најтежим посљедицама и са високо позиционираним политичким војним и полицијским функционерима.
Рок за процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина истекао је у децембру 2015. године.
Савјет министара донио је прошле године одлуку о формирању Радне групе за израду измјена и допуна Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, са задатком да овај посао буде завршен до краја маја.
У Радну групу именовани су представници министарстава правде БиХ, Републике Српске и ФБиХ, Правосудне комисије Брчко дистрикта, Министарства безбједности БиХ, Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Надзорног тијела за праћење спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина.
У БиХ је 2008. године усвојена Стратегија за рад на предметима ратних злочина чији је основни стратешки циљ процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина у року од седам година, те процесуирање мање сложених предмета ратних злочина у року од 15 година.
Извор: Срна