Custom Linkovi

Rektor Univerziteta u Banjaluci profesor doktor Radoslav Gajanin sastao se 15. septembra 2022. godine sa direktorom Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Miloradom Kojićem, saopšteno je sa Univerziteta u Banjaluci.

Tokom sastanka u kabinetu rektora, Kojić je predstavio aktivnosti koje su realizovali u proteklom periodu i izdavačku djelatnost ove institucije.

Kako je naveo Kojić, Centar je do sada izdao 27 različitih publikacija, a koje su široj publici predstavljene i na nedavno održanom 27. Međunarodnom sajmu knjige “Banjaluka 2022ˮ.

Ovaj sastanak bio je prilika da Kojić Gajaninu uruči određene publikacije u izdanju Centra, a koje će u daljem periodu poslužiti u naučnom radu nastavnicima i saradnicima Univerziteta u Banjaluci.

Riječ je o publikacijama Žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata, Djeca žrtve rata 1991–1995. te Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, navodi se u saopštenju.

Gajanin je pohvalio dosadašnju saradnju između Univerziteta i Centra, te istakao da će ova visokoškolska ustanova i u daljem periodu biti na raspolaganju Republičkom centru za istraživanja rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Sastanku rektora i direktora Kojića prisustvovali su i predsjednik Studentskog parlamenta UNIBL Radovan Jalić, potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Vladan Gačić, te član Studentskog parlamenta Nikola Bojić.

Predavanje na Filozofskom fakultetu

U nastavku dana, a povodom Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave, Kojić je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci održao predavanje „Stradanje srpskog naroda u BiH tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata“.

Organizator predavanja je Savez studenata Filozofskog fakulteta, a među govornicima bio je i profesor doktor Boško Branković koji je govorio na temu „Da li se istorija srpskog naroda u BiH ponavlja“.