Custom Linkovi

Ректор Универзитета у Бањалуци професор доктор Радослав Гајанин састао се 15. септембра 2022. године са директором Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорадом Којићем, саопштено је са Универзитета у Бањалуци.

Током састанка у кабинету ректора, Којић је представио активности које су реализовали у протеклом периоду и издавачку дјелатност ове институције.

Како је навео Којић, Центар је до сада издао 27 различитих публикација, а које су широј публици представљене и на недавно одржаном 27. Међународном сајму књиге “Бањалука 2022ˮ.

Овај састанак био је прилика да Којић Гајанину уручи одређене публикације у издању Центра, а које ће у даљем периоду послужити у научном раду наставницима и сарадницима Универзитета у Бањалуци.

Ријеч је о публикацијама Жртве Одбрамбено-отаџбинског рата, Дјеца жртве рата 1991–1995. те Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата, наводи се у саопштењу.

Гајанин је похвалио досадашњу сарадњу између Универзитета и Центра, те истакао да ће ова високошколска установа и у даљем периоду бити на располагању Републичком центру за истраживања рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Састанку ректора и директора Којића присуствовали су и предсједник Студентског парламента УНИБЛ Радован Јалић, потпредсједник Уније студената Републике Српске Владан Гачић, те члан Студентског парламента Никола Бојић.

Предавање на Филозофском факултету

У наставку дана, а поводом Дана српског јединства и националне заставе, Којић је на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци одржао предавање „Страдање српског народа у БиХ током Одбрамбено-отаџбинског рата“.

Организатор предавања је Савез студената Филозофског факултета, а међу говорницима био је и професор доктор Бошко Бранковић који је говорио на тему „Да ли се историја српског народа у БиХ понавља“.