Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић позвао је Тужилаштво БиХ да хитно испита Сребреничанку Фадилу Мујић која је изнијела јавно признање о злочину у Кравици на Божић 1993. године и каже ко је организатор злочина, а ко су учесници да би били процесуирани.

Којић је позвао Тужилаштво БиХ и да прегледа комплетан снимак свједочења Мујићеве, да буде свједок, а може, како је истакао, да буде и оптужени, јер експлицитно говори да је и она жељела да учествује у том нападу.

Он је данас изјавио Срни са кроз то јавно признање на морбидан начин злочинци покушавају приказати као жртве, а у ствари је ријеч о злочину против човјечности почињеним над српским народом.

– У овом јавном свједочењу видјели смо да се ту радило о класичном широком и ситематичком нападу који представља злочин против човјечности, јер поред тога што су ту убијани људи, одведени у логоре, рањавани, ту су вршене и пљачке и паљене кућа – рекао је Којић.

Којић је додао да друга страна то жели да прикаже да је неко ишао да нападне, како би прехранио себе и своју породицу, што и у мирнодобским условима представља класично кривично дјело разбојништва.

– Не можете отићи да би од некога украли храну, да убијете то лице и да је то сасвим легитимно, чак напротив то је класично кривично дјело – истакао је Којић.

Он је рекао да постоје сви докази у Тужилаштву БиХ везано за злочне у Кравици и да се зна да је и Суд БиХ касније, а прије тога и Хашки трибунал ослободио Насера Орића између осталог и за тај злочин што је, како каже, недопустиво.

Према његовим ријечима, сва материјална документација налази се у Тужилаштву БиХ.

– Ми смо спремни да, ако Тужилаштво сматра да треба, уступимо још нешто од доказа, али гарантујем да су сви докази од стране институација Републике Српске уступљени – истакао је Којић.

Ако Тужилаштво БиХ остане глуво и нијемо на свједочанство које је јавно објављено, Којић је истакао да се онда заиста нема више о чему причати, те да је и овако постало невјероватно да они једноставно не желе и у потпуности игноришу злочине над Србима, посебно оне који су почињени у Подрињу.

У ратном злочину на Кравице на Божић 1993. године убијено је 49 лице српске националности.

– Најстарија жртва је имала 90 година, што говори о злочину и начину на који је злочин почињен да ни стари ни немоћни нису били поштеђени злочина – нагласио је Којић.

Фадила Мујић из Сребренице свједочила је за федералне медије да је са припадницима 28. дивизије тзв. Армије БиХ на Божић 1993. године „упала“ у село Кравица гдје су почињени масовни злочини.

Недвосмислено је свједочила о пљачки, отимачини, убиствима на најрадоснији православни празник.