Custom Linkovi

Od osnivanja Instituta za nestala lica BiH došlo je do potpune politizacije procesa traženja nestalih lica u BiH na štetu traženja nestalih Srba, zaključeno je danas na okruglom stolu u Banjaluci o problemima u traženju nestalih.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je novinarima da je od osnivanja Instituta 2008. godine u BiH politizovan proces traženja nestalih lica u smislu traženja isključivo grupe ljudi iz jednog naroda, a potpunog zanemarivanja traženja nestalih lica srpske nacionalnosti.

On je iznio podatak da je u prošloj godini identifikovano devet lica, od kojih je tokom mandata Instituta za nestala lica BiH pronađeno jedno, dok je preostalih osam lica pronađeno od 1999. do 2006. godine, kada je proces traženja nestalih bio u nadležnosti Komisije za nestala lica Republike Srpske.

-Porodice traže da se pod hitno izvrši reforma Instituta za nestala lica BiH kako bi se ta institucija u potpunosti depolitizovala i da bi se utvrdila odgovornost nosilaca funkcija unutar Instituta – istakao je Kojić.

Kada je riječ o izradi centralne evidencije nestalih lica u BiH u okviru Instituta za nestala lica, Kojić kaže da je ta evidencija trebala da posluži za ubrzanje procesa traženja, a ne radi falsifikovanja istorijskih činjenica i dokumenata u vezi sa dešavanjima u Srebrenici i srebreničkoj regiji u julu 1995. godine.

On je rekao da postoje intencije Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) i Bošnjaka da se izmijeni Zakon o nestalim licima BiH i da se uspostavi fond kako bi se obezbijedilo finansiranje udruženja koja okupljaju porodice nestalih.

Prema njegovim riječima, porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske smatraju da ne treba da se uspostavi taj fond, što je identično stavu institucija Srpske.

-Nema reforme Instituta za nestala lica, a oni žele da formiraju još jednu instituciju kako bi finansiranjem udruženja iz ovog fonda držali pod kontrolom porodice da ne smiju da pričaju protiv Instituta – zaključio je Kojić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je novinarima da se porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske zalažu za reformu ili ukidanje Instituta za nestala lica BiH.

On je dodao da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske predlažu da se formira komisija za traženje nestalih lica Srpske u čijoj nadležnosti je bio proces traženja nestalih prije formiranja Instituta za nestala lica BiH.

-Ova komisija je pokazala da može i zna da radi, jer je tokom svog mandata pronašla 3.471 tijelo, dok Institut za nestala lica BiH za jednu godinu pronađe jedno lice srpske nacionalnosti – ukazao je Lazić.

On je rekao da Republika Srpska još traži 1.652 nestala lica srpske nacionalnosti.

Lazić je ocijenio da je poražavajuća činjenica da okruglom stolu nije prisustvovao nijedan od tri člana kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, iako su bili pozvani, zaključujući da ovo jasno pokazuje kakav je nerad i javašluk u ovoj instituciji.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Aljonka Dželetović smatra da proces traženja nestalih Srba treba vratiti u nadležnost Republike Srpske.

-Vjerujem u Republiku Srpsku pod čijom zastavom je poginuo i moj brat. Republika Srpska treba da bude nadležna za traženje 1.650 nestalih srpskih boraca i civila – istakla je Dželetovićeva.

Ona je poručila da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske neće odustati od traženja svojih najmilijih, niti od istine i pravde.

Organizator okruglog stola je Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, a povodom 26 godina od osnivanja ove organizacije.

Razlog za održavanje okruglog stola je niz neriješenih problema i zastoja u procesu traženja nestalih.