Custom Linkovi

Од оснивања Института за нестала лица БиХ дошло је до потпуне политизације процеса тражења несталих лица у БиХ на штету тражења несталих Срба, закључено је данас на округлом столу у Бањалуци о проблемима у тражењу несталих.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је новинарима да је од оснивања Института 2008. године у БиХ политизован процес тражења несталих лица у смислу тражења искључиво групе људи из једног народа, а потпуног занемаривања тражења несталих лица српске националности.

Он је изнио податак да је у прошлој години идентификовано девет лица, од којих је током мандата Института за нестала лица БиХ пронађено једно, док је преосталих осам лица пронађено од 1999. до 2006. године, када је процес тражења несталих био у надлежности Комисије за нестала лица Републике Српске.

-Породице траже да се под хитно изврши реформа Института за нестала лица БиХ како би се та институција у потпуности деполитизовала и да би се утврдила одговорност носилаца функција унутар Института – истакао је Којић.

Када је ријеч о изради централне евиденције несталих лица у БиХ у оквиру Института за нестала лица, Којић каже да је та евиденција требала да послужи за убрзање процеса тражења, а не ради фалсификовања историјских чињеница и докумената у вези са дешавањима у Сребреници и сребреничкој регији у јулу 1995. године.

Он је рекао да постоје интенције Међународне комисије за нестала лица (ICMP) и Бошњака да се измијени Закон о несталим лицима БиХ и да се успостави фонд како би се обезбиједило финансирање удружења која окупљају породице несталих.

Према његовим ријечима, породице погинулих и несталих из Републике Српске сматрају да не треба да се успостави тај фонд, што је идентично ставу институција Српске.

-Нема реформе Института за нестала лица, а они желе да формирају још једну институцију како би финансирањем удружења из овог фонда држали под контролом породице да не смију да причају против Института – закључио је Којић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је новинарима да се породице погинулих и несталих из Републике Српске залажу за реформу или укидање Института за нестала лица БиХ.

Он је додао да породице погинулих и несталих из Републике Српске предлажу да се формира комисија за тражење несталих лица Српске у чијој надлежности је био процес тражења несталих прије формирања Института за нестала лица БиХ.

-Ова комисија је показала да може и зна да ради, јер је током свог мандата пронашла 3.471 тијело, док Институт за нестала лица БиХ за једну годину пронађе једно лице српске националности – указао је Лазић.

Он је рекао да Република Српска још тражи 1.652 нестала лица српске националности.

Лазић је оцијенио да је поражавајућа чињеница да округлом столу није присуствовао ниједан од три члана колегијума директора Института за нестала лица БиХ, иако су били позвани, закључујући да ово јасно показује какав је нерад и јавашлук у овој институцији.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Аљонка Џелетовић сматра да процес тражења несталих Срба треба вратити у надлежност Републике Српске.

-Вјерујем у Републику Српску под чијом заставом је погинуо и мој брат. Република Српска треба да буде надлежна за тражење 1.650 несталих српских бораца и цивила – истакла је Џелетовићева.

Она је поручила да породице погинулих и несталих из Републике Српске неће одустати од тражења својих најмилијих, нити од истине и правде.

Организатор округлог стола је Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, а поводом 26 година од оснивања ове организације.

Разлог за одржавање округлог стола је низ неријешених проблема и застоја у процесу тражења несталих.