Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да ни 26 година од отварања масовне гробнице са 181 српском жртвом у Мркоњић Граду лицу правде нису приведени извршиоци и наредбодавци овог злочина.

У једној од најмасовнијих гробница у Мркоњић Граду, према налазима патолога Зорана Станковића, на лешевима који су били везани евидентиране су повреде тупим предметима у предјелу главе, што само по себи указује да је овдје почињен стравичан ратни злочин над Србима – рекао је Којић Срни.

Којић је подсјетио да је напад на Мркоњић Град 1995. године била здружена акција Хрватске војске, ХВО-а и муслиманских јединица са једним циљем који је био прокламован још од 1941. до 1945. године – да се српско становништво у потпуности протјера са својих вјековних огњишта.

Он каже да је тада Хрватска по други пут након 1992. године извршила агресију на територију Републике Српске приликом чега су почињени масовни ратни злочини на српским народом.

Којић истиче да постоји велико незадовољство српског народа и породица погинулих и несталих због тога што правда није задовољена и што правосудне институције БиХ и Хрватске нису ништа предузеле.

Он је рекао да је општина Мркоњић Град тражила одштету, јер је имовина ове општине у потпуности уништена.

Којић је рекао да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица заједно са РТРС-ом ради на снимању играно-документарног филма „Свједок“ у којем ће бити приказано страдање српског народа у општини Мркоњић Град приказивањем откопавања масовне гробнице кроз дневнике и записе патолога Зорана Станковића.

– Кроз овај филм који би требало да буде приказан до краја ове године сачуваћемо од заборава злочине који су над Србима почињени у општини Мркоњић Град – поручио је Којић.

У Мркоњић Граду 1. априла 1996. године отворена је масовна гробница из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског борца и цивила, који су звјерски убијени у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране 1995. године.

Међу жртвама био је 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова.

У мањим гробницама на подручју општине Мркоњић Град пронађено је још 176 тијела.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 120.000 Срба.

Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало. Нико од наредбодаваца и извршилаца овог злочина није осуђен.

Током офанзиве на српски етнички чист простор дошло је до огромних разарања и људских жртава.

Само у Мркоњић Граду утврђена је материјална штета од 680 милиона КМ.