Custom Linkovi

У БиХ је на сцени дискриминација српских жртава, и то не само у смислу задовољења правде, већ и њиховог исмијањава пред правосудним органима БиХ када свједоче о стравичним злочинима који су прошли они и чланови њихових породица, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић.

„Тешко је било шта говорити послије свједочења мајке чије су дијете запалили, супруге чијем су мужу одсјекли главу, Бране Вучетића који је изгубио све своје и био малтретиран у логору и свих ових људи који имају своја свједочанства“, рекао је Којић, обраћајући се учесницима протеста породица несталих и погинулих Срба, жена жртава рата и логораша из средњег Подриња пред зградом Суда БиХ. Којић је истакао да су неки и свједочили и нажалост били малтретирани и пред Хашким трибуналом и исмијавани пред Судом БиХ. „Њихова свједочења за Суд БиХ и Хашки трибунал нису била довољна да се командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић, али и сви који су са њим чинили злочине по средњем Подрињу процесуирају и да данас буду у затворима како и заслужују, те се тако задовољи правда и једнакост међу жртвама“, рекао је Којић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих истакао је да ће увијек бити подршка члановима породица несталих и погинулих Срба, жена жртава рата и логораша у борби против неправде. „Овим шаљемо и поруку правосудним институцијама да су свједоци још живи и да они данас овдје свједоче о злочинима, да смо доставили документе о злочинима и да постоје у правосудним институцијама“, рекао је Којић. Он је поручио правосуђу да не смије чекати да свједоци, али и злочинци поумиру, те да се мора показати да су се догодили и злочини над Србима како би жртве добиле бар ту малу сатисфакцију и задовољење правде. Којић је напоменуо да постоји довољно доказа који су поднесени правосудним институцијама да би злочинци кривично одговарали. „Нека је срам оне који слушају ово годинама, а не чине ништа да поведу истрагу да би се дошло до оптужнице и пресуде“, додао је Којић.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић изјавио је новинарима да данашњи протестни скуп представља поруку правосуђу да морају почети да раде и процесуирају све злочине. „Окупили смо се у мултиетничком Сарајеву. Толико мултиетничком да нас прати 100 полицајаца као да смо ми злочинци, а не жртве злочина. Поручујем Суду да ћемо долазити стално да их подсјетимо да морају да осуде Насера Орића и све његове злочинце који су убијали Србе у Подрињу и попалили сву српску имовину“, рекао је Којић.

Којић је истакао да због нерада правосуђа БиХ многи чланови породица жртава, али и преживјеле жртве нису дочекале правду. „Константно нам стављају на терет неки геноцид. Ко је убио Гордану? Она је погинула на мосту када је бјежала са својим синовима у Србију. Држала је сина у наручју а добила метак у потиљак. Да ли је то геноцид?“, упитао је Којић. Он је поручио бившем високом представнику у БиХ Валенитну Инцку, који је наметнуо измјене Кривичног закона којим је забрањено негирање геноцида, да у Аустрији живи Кемал Мехмедовић, човјек који је одсјекао главу Србину Млађеновићу и однио је у Сребреницу. „Зашто Валентин Инцко не позове полицију и овамо доведе тог човјека како би одговарао и каже шта је урадио и гдје је та глава како би могла бити сахрањена како доликује. Суд БиХ је експедитиван када треба процесуирати Србе, али када треба да процесуира злочинце над Србима је нијем, тром и не ради ништа“, рекао је Којић.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице поручио је представницима правосуђа БиХ да ће породице жртава наставити да им „дишу за врат“ како би се коначно дочекала правда за српске жртве. Симболично „пет до 12“ данас је пред зградом Суда БиХ одржан протест породица несталих и погинулих Срба, жена жртава рата и логораша из средњег Подриња који су на тај начин изразили незадовољство радом правосуђа на процесуирању српских жртава.