Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра недопустивим да се изабрани представници српског народа пореде са Хитлером, јер су Срби били највећи страдалници тог режима, те да такве изјаве заслужују аутоматску смјену министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић.

Ако она ово прича у једној медијској кући онда имамо пуно право да, потпуно опрадавно, сумњамо на то шта се дешава на састанцима амбасада и међународних организација, имајући у виду позицију коју Турковићева обавља. Ово подразумијева њену аутоматску њену смјену – рекао је Којић Срни реагујући на синоћње изјаве Турковићеве против Републике Српске и њених представника.

Којић је истакао да би у нормалној земљи та жена до сада већ била разријешена дужности министра спољих послова.

Напоменуо је да је у њеној изјави посебно интересантно било када је рекла како сматра да би већина Срба хтјела унитарну БиХ.

– Мислим да би сви Срби подражли иницајативу Турковићеве да се на територије Републике Српске проведе референдум на коме би се Срби изјаснили да ли желе Републику Српску или ту БиХ. Такву иницијативу би било добро подржати – истакао је Којић.

Он је указао да се изашло из оквира дејтонског функционисања БиХ, те навео примјере покушаја наметања колективне одговорности Србима, да су геноцидан народ и геноцидна творевина.

Којић је истакао да бошњачки политичари у посљедње вријеме веома отворено причају против Републике Српске и најјачих српских лидера, у овом случају српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

– Оно што из ове изјаве требало да слиједи јесте њена смјена са министра иностраних послова у Савјету министара јер би она требало да представља оба ентитета и сва три народа на једнак начин – сматра Којић.

Посебно је симптоматично, додао је, да Србе и њиховог представника пореди на тако ружан начин са Хитлером.

– Знамо да је Додикова породица испод Козаре прошла тортуру, која зна шта је Хитлеров режим. Поредити Србе који су били највећи страдалници тог Хителровог режима је недопустиво и вријеђа сваког Србина и у овом случају Милорада Додика – рекао је Којић.

Он је напоменуо да је у посљедњем рату, од 1991 до 1995. године, према званичним подацима Центра, страдало 35.042 лица српске националности, који су убијени и погинули, уз напомену да не говори о разним облицима тортуре које су Срби пролазили.

Којић је указао и да је очигледна злоупотреба свега оног што је радило правосуђе, почев од Хашког трубунала и правосуђа у БиХ, за које је рекао да је потпуном расулу, и који желе да бошњачка политика преузме контролу управо оваквих и кроз накарадне пресуде верификују и ставе етикету српском народу, што је недопустиво.

Турковићева је синоћ гостујући на Фејс телевизији позвала на укидање Републике Српске, а легитимно изабраног представника српског народа у Предсједништву БиХ Милорада Додика упоредила са Хитлером.