Custom Linkovi

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у потпуности подржава став породица погинулих и несталих из Републике Српске да се надлежност у процесу тражења врати Српској уколико не дође до опсежне реформе Института за нестала лица БиХ, изјавио је директор Центра Милорад Којић.

„Имамо један системски проблем унутар Института за нестала лица БиХ, који не функционише у пуном капацитету, због чега је процес тражења несталих Срба годинама у застоју“, рекао је Којић Срни.

Он је истакао да статистика показује да су резултати били далеко бољи док је процес тражења несталих Срба био у надлежности Комисије за тражење несталих лица Републике Српске.

Којић је напоменуо да чак и српска компонента у Институту за нестала лица БиХ поједини истражиоци, чланови Управног одбора и Колегијума директора немају више никакву везу са породицама несталих и институцијама Републике Српске, те да доносе одлуке самоиницијативно јер њима управља неко други.

Коментаришући чињеницу да важећи тендер Тужилаштва БиХ за ексхумацију истиче данас, а још није расписан позив за нову набавку, чиме се понављају пропусти на које су ревизори упозоравали у посљедњих пет година, Којић је нагласио да ово показује да не постоји ни трачак наде да процес тражења несталих Срба може кренути набоље.

„То најбоље потврђује и спорост у издавању наредби за ексхумације и идентификације, технички проблеми у смислу неспровођења адекватних поступака јавних набавки за потребе спровођења ексхумација“, указао је Којић.

Тужилаштво БиХ је низ година занемаривало законску обавезу да услуге ексхумације спроводи прописаним начином по Закону о јавним набавкама.

Умјесто да услуге ексхумације набавља кроз Анекс 2 Закона о јавним набавкама, Тужилаштво БиХ је ранијих година према подацима портала јавних набавки користило директне споразуме, на шта је годишње трошило више од 300.000 КМ.