Kojić: Presuda u slučaju Kostjerevca pravni presedan

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocijenio je za Srnu da je pravni presedan presuda Suda BiH kojom je odbijena optužba protiv bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Sud BiH je, nažalost, u ovom slučaju odbacio optužnicu iz proceduralnih razloga, a što je nevjerovatno i predstavlja nonsens, imajući u vidu činjenicu da je sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu i da se ušlo u sudski proces – izjavio je Kojić.

Kojić je istakao da je Sud BiH u ovom procesu dva puta izvodio na glavni pretres oštećenu, što je nezabilježeno u pravnoj praksi.

On navodi da Sud BiH u obrazloženju navodi da izjava nije uzeta u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, što je nevjerovatno kada se zna da ju je uzimao američki FBI, pa je logično da je to učinio u skladu sa zakonskim propisima u SAD.

Ovo je potpuno traženje nesuvislih razloga da se Kostjerevac, koji je nesporno morao biti pravosnažno osuđen, imajući u vidu direktno svjedočenje oštećene da ju je silovao, te da je sudsko vijeće tražilo način da se izrekne osuđujuća presuda – istakao je Kojić.

Kojić podsjeća da je, nažalost, to isto Sudsko vijeće izreklo oslobađajuću presudu u slučaju „Trnovo“, a što pokazuje da je isključiva želja Suda BiH da se ne osuđuju zločinci koji su počinili zločine nad Srbima.

U konkretnom slučaju, počinjen je i zločin nad nerođenim djetetom. Nakon silovanja, oštećena je imala pobačaj. Za ovakve monstruozne zločine Sudsko vijeće na čelu sa ratnim kadrom Mirom Smajlović donosi odluku da se odbaci optužnica koju je sudija za prethodni postupak potvrdio i dao mogućnost da se uđe u sudski proces, što je presedan u pravosuđu BiH – istakao je Kojić.

On je rekao da je u proteklom periodu zajedničkim naporima sa određenim brojem postupajućih tužilaca podignut znatan broj optužnica za zločine nad Srbima, ali da ih sada, nažalost, odbacuju sudska vijeća.

Sud BiH izreklo je juče presudu kojom je odbijena optužba protiv bivšeg pripadnika Prve muslimanske brigade Zvornik takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca, koji je bio optužen za silovanje Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Adem Kostjerevac je optužen da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

U optužnici je navedeno da je žena bila trudna i da je silovanje uzrokovalo prekid trudnoće. Suđenje je počelo u julu 2020. godine, mjesec dana nakon što je izručen iz SAD u BiH.