Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је за Срну да је правни преседан пресуда Суда БиХ којом је одбијена оптужба против бившег припадника такозване Армије БиХ Адема Костјеревца за силовање Српкиње на подручју Зворника 1992. године.

Суд БиХ је, нажалост, у овом случају одбацио оптужницу из процедуралних разлога, а што је невјероватно и представља нонсенс, имајући у виду чињеницу да је судија за претходни поступак потврдио оптужницу и да се ушло у судски процес – изјавио је Којић.

Којић је истакао да је Суд БиХ у овом процесу два пута изводио на главни претрес оштећену, што је незабиљежено у правној пракси.

Он наводи да Суд БиХ у образложењу наводи да изјава није узета у складу са Законом о кривичном поступку, што је невјероватно када се зна да ју је узимао амерички ФБИ, па је логично да је то учинио у складу са законским прописима у САД.

Ово је потпуно тражење несувислих разлога да се Костјеревац, који је неспорно морао бити правоснажно осуђен, имајући у виду директно свједочење оштећене да ју је силовао, те да је судско вијеће тражило начин да се изрекне осуђујућа пресуда – истакао је Којић.

Којић подсјећа да је, нажалост, то исто Судско вијеће изрекло ослобађајућу пресуду у случају „Трново“, а што показује да је искључива жеља Суда БиХ да се не осуђују злочинци који су починили злочине над Србима.

У конкретном случају, почињен је и злочин над нерођеним дјететом. Након силовања, оштећена је имала побачај. За овакве монструозне злочине Судско вијеће на челу са ратним кадром Миром Смајловић доноси одлуку да се одбаци оптужница коју је судија за претходни поступак потврдио и дао могућност да се уђе у судски процес, што је преседан у правосуђу БиХ – истакао је Којић.

Он је рекао да је у протеклом периоду заједничким напорима са одређеним бројем поступајућих тужилаца подигнут знатан број оптужница за злочине над Србима, али да их сада, нажалост, одбацују судска вијећа.

Суд БиХ изрекло је јуче пресуду којом је одбијена оптужба против бившег припадника Прве муслиманске бригаде Зворник такозване Армије БиХ Адема Костјеревца, који је био оптужен за силовање Српкиње на подручју Зворника 1992. године.

Адем Костјеревац је оптужен да је као припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ у периоду од 18. септембра до 4. октобра 1992. године жену српске националности у селу Бајрићи у најмање два наврата присилио на сексуални однос.

У оптужници је наведено да је жена била трудна и да је силовање узроковало прекид трудноће. Суђење је почело у јулу 2020. године, мјесец дана након што је изручен из САД у БиХ.