Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је за РТРС да је пресуда ратном команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину потврда да је над српским народом почињен страшан злочин у општини Завидовићи и на Озрену, али да је казна требало да буде већа.

Којић је незадовољан висином изречене казне и сматра да је Махмуљин требало да буде осуђен на максималну казну, истичући да очекује да ће то бити исправљено другостепеном пресудом.

– Сматрамо да није постојала ниједна олакшавајућа околност да се казна, која је законом максимално прописана на 15 година, умањи на 10 година нити да се сврха кажњавања може постићи изрицањем једне такве умањене казне. Очекујемо жалбу Тужилаштва, те да казна у другостепеном поступку буде максимална и сразмјерна величини злочина и начину на који је почињен – рекао је Којић.

Он је подсјетио да су у Завидовићима и на Озрену почињени страшни злочини над српским цивилима и заробљеним војницима, те да је ова пресуда само потврдила да су се злочини десили и да би она требало да покрене питање одговорности и нижерангираних лица која су била под командом Махмуљина.

Тамо немамо ниједну пресуду правоснажну, ни првостепену, осим пресуде Расиму Делићу у Хагу која је дјелимично обухватила те злочине – рекао је Којић.