Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да још нема одговора од правосуђа БиХ на системско злостављање и убијање сарајевских Срба.

Којић је подсјетио да је Независна међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву констатовала да је српска заједница у том граду уништена у тоталитету.

– Ако је Комисија констатовала да је српска заједница уништена у тоталитету на основу релевантних доказа, онда нам је потпуно јасан карактер и обим злочина који се десио над Србима у Сарајеву – изјавио је Којић Срни поводом предстојећег обиљежавања 26 година од егзодуса сарајевских Срба.

Према његовим ријечима, постоје спорадични случајеви процесуирања и пресуда као што је у случају “Силос”, али никако нема одговора правосуђа БиХ на системско злостављање и убијање сарајевских Срба.

Којић је указао на селективни рад правосудних институција БиХ, а раније Хашког трибунала, код процесуирања ратних злочина над Србима.

Према његовим ријечима, након потписивања Дејтонског мировног споразума егзодус сарајевских Срба био је завршна фаза осмишњеног и спроведеног плана етничког чишћења који је већ почео 1992. године затварањем Срба по логорима.

– Српска заједница у Сарајеву била је у потпуности стављена изван закона, јер је очигледно било дозвољено убијање Срба без било каквих санкција за систем који је то организовао, осмислио, радио и извршавао – истакао је Којић.

Према његовим ријечима, тијела убијених сарајевских Срба, прије свега интелектуалаца, данима су лежала на улицама Сарајева и то је била порука свим Србима каква их судбина чека.

– Сарајевски Срби су дочекали судбину да буду одвођени из својих станова, да жене буду силоване и убијане у својим становима, да Срби буду одвођени у логоре и подвргнути најстрашнијим облицима тортуре – рекао је Којић.

Прије 26 година око 120.000 Срба из Сарајева морало је да напусти своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године, на Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу пренесени су посмртни остаци 500 сарајевских Срба.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, а око 1.000 сахрањено на Малом Зејтинлику.