Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је шокантним писмо које је високи представник Валентин Инцко упутио Народној скупштини Републике Српске јер се помиње колективна одговорност српског народа и изразио бојазан да би, због оваквих ствари, могао да се доведе у питање легитимитет Српске.

Посебно забрињава Инцково непознавање елементарних ствари, а првенствено правне ствари које се односе на оснивачке акте Хашког трибунала и оснивачке акте правосудних институција на нивоу БиХ. У Статуту Хашког трибунала је јасно и децидно наведено да суди појединцима, а не колективитетима и државама, рекао је Којић.

Он је синоћ за РТРС појаснио да је Инцко кроз своје писмо врло директно алудирао да би се доношењем одлуке о одузимању одликовања, за коју је дао одређени рок, скинула колективна одговорност са српског народа.

– Ја заиста не знам на основу чега је он донио закључак да је у питању колективна одговорност, чак и у смислу тих пресуда које је доносио Хашки трибунал, а које су касније доносиле и правосудне институције БиХ, а за један дио њих, можемо рећи да заиста не одговарају чињеничном стању – рекао је Којић.

Он је подсјетио да је квалификацијом “удружени злочиначки подухват” Хашки трибунал још од прве пресуде за догађаје у Сребреници генералу Радиславу Крстићу којег је осудио за “помагање у геноциду” направио преседан и наметнуо терет одговорности највишим политичким, војним и полицијским функционерима из тог периода чија се имена наводе.

Прочитао сам писмо и дјелује ми да је то написала „сарајевска чаршија“ и да је њему дато да то потпише – рекао је Којић, који не може да схвати да неко може да буде толико острашћен као што је Инцко у том писму и да у потпуности занемари страдања осталих народа, па и српског, које је изгубило 35.042 особа у протеклом рату.

Он је подсјетио да Инцко није реаговао када је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић јавно подржала пресуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина, нити говор мржње лидера СДА Бакира Изетбеговића који је српски народ назвао лошим.

Руководство Републике Српске када да изјаву на бази чињеница, онда он аутоматски осуђује такве врсте изјава, а, с друге стране, све оно што Бошњаци изјављују за Србе, између осталог и да су лош народ, то је очигледно дозвољено и ту реакција изостаје – рекао је Којић.

Он је оцијенио да се Инцко усудио да оде у сферу политике коју годинама инструишу Бошњаци да се занемаре чињенице које су дефинисане оснивачким актима, већ да каже да су Срби колективно одговорни, што је заиста недопустиво са позиције коју би он требало да обавља на примјерен начин.

Којић је позвао Инцка да дође на сва важнија стратишта српског народа, да се упозна о његовим страшним страдањима у посљедњем рату, или да дође у просторије Републичког центра да му дају доказе о страдању Срба, па да покуша можда мало реалније гледати на ратне догађаје, а не да то буде једна страна, пројектована слика и покушај наметања колективне одговорности српском народу.

– Бојим се да, због оваквих ствари, може да се доведе у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику ако имамо у виду пресуде, ставове међународне заједнице, односно високог представника у овом конкретном случају, а посебно фрустрације које долазе од Бошњака већ уназад годину дана, које су потпуно отворене и представљене као мржња према српском народу – рекао је Којић.

Кабинет предсједника Народне скупштине Републике Српске примио је у сриједу, 3. фебруара, Инцково писмо упућено предсједнику парламента Српске Недељку Чубриловићу и клубовима посланика у коме се иницира враћање повеља од одређених појединаца, које им је, 24. октобра 2016. године, додијелио Организациони одбор за обиљежавање 25 година рада Народне скупштине Републике Српске.