Којић: Подизање оптужнице логичан слијед на основу постојећих доказа

27.04.2022.

Ово је логичан слијед, на основу свих постојећих доказа, али оно што изазива одређени страх или сумњу је да ли ће Суд потврдити оптужницу, имајући у виду да је то генерална појава у оним предметима гдје поступајући тужиоци одраде свој посао са правним стандардима и утврђеним чињеничним стањем, а да Суд буквално пере прљаве и крваве биографије починилаца злочина над Србима и то на начин да их ослобађа одговорности – рекао је Којић.

Он је нагласио да је урађено оно што је могло да се уради, имајући у виду вољу и жељу поступајућег тужиоца, тако да се дошло до фазе да је оптужница подигнута.

Којић је изразио задовољство што су били дио истраге и комплетног процеса, јер посједују огромну доказну документацију, истакавши да и читава јавност зна да се у Добровољачкој улици десио страшан злочин над припадницима ЈНА.

Тај злочин, додао је, заједно са убиством старог свата на Башчаршији утро је пут страдања сарајевских Срба, етничком чишћењу и њиховом егзодусу, који је кулминирао након Дејтона.

– Срби су схватили да не смију остати да живе под контролом мислиманске федерације јер би доживјели исту судбину као Срби који су затварани по логорима, убијани у својим становима, силовани, одвођени из станова, мучени, остављани на улицама да њихова тијела леже како би се послала порука осталима да ту нису пожељни – навео је Којић.

Он је додао да подизање оптужнице потврђује да је страни тужилац, који је 2012. године обуставио истрагу, био инструисан и да је његова једина жеља и намјера била, не да допринесе правичности и сатисфакцији за жртве и њихове породице, већ да учествује у амнестирању војног и политичког руководства тадашње Републике БиХ, под контролом Алије Изетбеговића, од одговорности за злочине.

Ти злочини су, како је рекао, у ствари били пут и пуцањ у мир, те да је зато много једноставније било подићи оптужницу 2012. године с обзиром да је један број свједока до данас умро.

– Тада је много лакше било спровести истрагу, а управо то нам потврђује да је намјера страних судија била да се аболира и амнестира бошњачко руководство које је током цијелог рата, а и данас има подршку Британаца, Американаца, НАТО пакта – нагласио је Којић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу за злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву почетком маја 1992. године, потврдио је Срни портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

Припадници „Зелених беретки“, „Патриотске лиге“, МУП-а и Територијалне одбране такозване Републике БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године.

Убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.