Custom Linkovi

Ово је логичан слијед, на основу свих постојећих доказа, али оно што изазива одређени страх или сумњу је да ли ће Суд потврдити оптужницу, имајући у виду да је то генерална појава у оним предметима гдје поступајући тужиоци одраде свој посао са правним стандардима и утврђеним чињеничним стањем, а да Суд буквално пере прљаве и крваве биографије починилаца злочина над Србима и то на начин да их ослобађа одговорности – рекао је Којић.

Он је нагласио да је урађено оно што је могло да се уради, имајући у виду вољу и жељу поступајућег тужиоца, тако да се дошло до фазе да је оптужница подигнута.

Којић је изразио задовољство што су били дио истраге и комплетног процеса, јер посједују огромну доказну документацију, истакавши да и читава јавност зна да се у Добровољачкој улици десио страшан злочин над припадницима ЈНА.

Тај злочин, додао је, заједно са убиством старог свата на Башчаршији утро је пут страдања сарајевских Срба, етничком чишћењу и њиховом егзодусу, који је кулминирао након Дејтона.

– Срби су схватили да не смију остати да живе под контролом мислиманске федерације јер би доживјели исту судбину као Срби који су затварани по логорима, убијани у својим становима, силовани, одвођени из станова, мучени, остављани на улицама да њихова тијела леже како би се послала порука осталима да ту нису пожељни – навео је Којић.

Он је додао да подизање оптужнице потврђује да је страни тужилац, који је 2012. године обуставио истрагу, био инструисан и да је његова једина жеља и намјера била, не да допринесе правичности и сатисфакцији за жртве и њихове породице, већ да учествује у амнестирању војног и политичког руководства тадашње Републике БиХ, под контролом Алије Изетбеговића, од одговорности за злочине.

Ти злочини су, како је рекао, у ствари били пут и пуцањ у мир, те да је зато много једноставније било подићи оптужницу 2012. године с обзиром да је један број свједока до данас умро.

– Тада је много лакше било спровести истрагу, а управо то нам потврђује да је намјера страних судија била да се аболира и амнестира бошњачко руководство које је током цијелог рата, а и данас има подршку Британаца, Американаца, НАТО пакта – нагласио је Којић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу за злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву почетком маја 1992. године, потврдио је Срни портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

Припадници „Зелених беретки“, „Патриотске лиге“, МУП-а и Територијалне одбране такозване Републике БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године.

Убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.