Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је данас да подигнута оптужница о злочинима у „Добровољачкој улици“ али и да постоји огромно неповјерење у правосудне институције БиХ.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је данас да подигнута оптужница о злочинима у „Добровољачкој улици“ али и да постоји огромно неповјерење у правосудне институције БиХ.

„Подигнута је оптужница, али је још није потврдио Суд БиХ, јер тај суд очигледно служи да пере ратне крваве биографије Бошњака и то је доказао на безброј примјера раније“, истакао је Којић.

Он је оцијенио да то није само прича, него да то доказују факти и чињенице.

„Суд је у спрези са поступајућим тужиоцим ослободио /Драгана/ Викића и друге у предмету ‘Велики парк’, тако да не гајимо велику наду када је у питању Суд БиХ“, рекао је Којић новинарима у Источном Сарајеву, прије одласка у Добровољачку улицу, гдје је данас положено цвијеће и запаљене свијеће, 30 година након звјерског убиства припадника ЈНА, који су се мирно повлачили уз гаранције УНПРОФОР-а из касарне Друге армијске области на Бистрику.

Он је истакао да је важно да се успјело заједно са поступајућим тужиоцем доћи до оптужнице и да се утврди на тај начин основана сумња да је почињено кривично дјело ратног злочина над цивилним становницима, ратним заробљеницима, напад на санитет…

„То је био злочин који је добро испланиран и координисан политички, а спровела га је војска и полиција и по командној одговорности нису предузете никакве мјере да се спријече они који су извршили злочин, а касније када су га извршили нико није кажњен“, појаснио је Којић.

Он је истакао да постоји и командна и индивидуална одговорност, те да постоје чињенице.

„Једина судска праведна пресуда и исправна јесте осуђујућа, али не вјерујемо Суду јер нажалост одлучују они којима не вјерујемо“, закључио је Којић.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници „Зелених беретки“ и Територијалне одбране БиХ су, према наредбама члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, на данашњи дан 1992. године напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Тужилаштво БиХ је тек недавно подигло оптужницу за злочине над припадницима ЈНА почињене у Добровољачкој улици.