Којић: Одређивањем притвора за Савчића је пређена „црвена линија“

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић изјавио је данас Срни да одређивање притвора предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу показује да је правосуђе на нивоу БиХ на овом, као и на безброј других случајева, дефинитивно прешло црвену линију.

„Није довољно само оно што пише у законима јер то за њих очигледно не значи ништа, нити вриједи, већ примјењују класични облик силе, што је недопустиво“, истакао је Којић.

Он је нагласио да Савчић није ниједног тренутка прекршио ниједну мјеру која је била одређена, а његови јавни иступи су се односили на разне теме, међу којима и оне које се односе на страдање Срба у Подрињу и Крајини, као и друга питања која немају везе за оно за шта га оптужница терети.

„Овим начином иду корак даље и покушавају да свима онима који су оптужени забрањују да причају о страдању Срба у Подрињу, о свим догађајима у рату гдје су страдали Срби. Ово је превршило сваку мјеру и такво понашање не дозвољава да се правним средствима одбрана супростави“, навео је Којић.

Суд БиХ одредио је притвор генералу Миломиру Савчића због кршења мјера забране, изјавио је Срни Савчићев адвокат Миодраг Стојановић, који је најавио жалбу на ову одлуку.