Custom Linkovi

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће Суд БиХ, након подизања оптужнице Тужилаштва, потврдити оптужницу за злочине над Србима у предмету „Јошаница“ како би се кренуло у судски процес у којем би злочинци били адекватно кажњени.

– Један овакав злочин требало је да добије судски епилог још прије 20 година. Знамо да је најмлађа жртва имала свега двије, а најстарија 88 година. Злочини су почињени на монструозан начин, а породица Вишњић је претрпјела огромна страдања – рекао је Којић Срни.

Којић каже да се Јошаница никада није опоравила од овог покоља, јер је ово село и данас преполовљено по броју становника, што говори да је постојала намјера да се у потпуности етнички очисти српско становништво са тог подручја.

Он је рекао да Републички центар изражава задовољство што је поступајући тужилац довео истрагу у овом предмету до краја и што се данас дошло у позицију да се саслушају осумњичена лица и да се крене у подизање оптужнице.

Којић је рекао да је Републички центар очекивао хапшења шесторице припадника Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ због ратног злочина над Србима у Јошаници код Фоче 1992. године, с обзиром на то да су по наредби поступајућег тужиоца учествовали у дијелу истраге у вези са овим монструозним злочином.

Шест ухапшених на подручју Сарајева и Горажда под истрагом су због ратног злочина почињеног у селу Јошаница код Фоче у децембру 1992. године, када је убијено 56 жртава српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце, саопштило је Тужилаштво БиХ.